Putin upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu

Izvor:
Beta-AP, Foto: Pixabay/dimitrosevastopol

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to “crvena linija” za Moskvu i da će izazvati “snažan odgovor”.

Povodom zabrinutosti Zapada zbog navodne namere Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da je Moskva podjednako zabrinuta zbog vežbi NATO-a u blizini svojih granica.

Putin je na onlajn investicionom forumu kazao da je širenje NATO-a na istok ugrozilo ključne bezbednosne interese Moskve.

On je izrazio zabrinutost da bi NATO mogao da iskoristi ukrajinsku teritoriju za rasporedjivanje raketa sposobnih da dobace do komandnih centara ruske vojske za svega pet minuta.

“Pojava takvih pretnji za nas predstavlja ‘crvenu liniju’. Nadam se da će na kraju prevladati zdrav razum i odgovornost za sopstvene zemlje i globalnu zajednicu”, rekao je Putin.

Naveo je da je Moskva bila primorana da se suprotstavi rastućim pretnjama razvijanjem novog hipersoničnog oružja.

Rusija je izvela niz proba hipersonične krstareće rakete Cirkon, sposobne da leti devet puta većom brzinom od brzine zvuka, sa dometom od 1.000 kilometara. Poslednja proba izvedena je juče.

Zvaničnici Ukrajine i NATO-a izrazili su zabrinutost zbog ruskog gomilanja vojne opreme i vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, navodeći da bi ono moglo da znači da se Moskva priprema za invaziju na tu zemlju.

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a upozorili su danas Rusiju da bi svaki pokušaj dalje destabilizacije Ukrajine bio skupa greška. Moskva je ranije negirala da planira invaziju na Ukrajinu.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine nakon što je tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, naklonjen Moskvi, zbačen sa vlasti masovnim protestima. Rusija je nekoliko nedelja kasnije podržala separatističku pobunu na istoku Ukrajine koja i dalje traje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare