ROSU oduzima tablice sa oznakama sa severa KiM; Trajković: To je Vučić potpisao 2016. godine

Izvor:

Radio-televizija Srbije javlja da je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

U blizini starog punkta Jarinje, gde su u nedelju postavljeni kontejneri i od jutros raspoređene jedinice Rosu, u obe trake puta parkirano je oko desetak kamiona, pa je saobraćaj u potpunom prekidu od punkta prema Leposaviću.

10.53 Rosu pretresa građane koji su peške krenuli u centralnu Srbiju

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu, prenosi Kosovo onlajn.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.

10.35 Rakić na Jarinju: Pozivam predsednika Vučića da reaguje

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je još nekoliko funkcionera Srpske liste došao na prelaz Jarinje i pridružio se građanima koji su blokirali saobraćaj. Kako prenosi Kosovo online, Rakić je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne narodu i da reguje u skladu sa mogućnostima

Kako je izjavio Rakić, ovo nije akcija, već reakcija na ono što je uradila Priština. Dodao je da je narod veoma uznemiren.

10. 28 Trajković: Vučić dezinformiše Srbe sa Severa

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković oglasila se na Tviteru povodom dešavanja na severu Kosova i optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dezinformiše Srbe na severu.

„Gospodine Vučiću, 2016. potpisali ste sporazum o tablicama sa rokom od 5 god koji je upravo istekao. Taj dogovor potpisan je u sklopu Briselskih pregovora čije rezultate od 2013. implementirate netransparentno, kroz kriminogene elemente na terenu i Vaš politički “satelit” Srpsku listu. Apelujem na Vas da se već jednom naučite drzavništvu i prestanete da dezinformišete Srbe na Severu već da im kažete istinu u lice. Današnji događaji posledica su Vaših akcija koje Priština sada koristi. Dosta je bilo destabilizacije naše zajednice spletkama i lažima“, navela je Trajković.

10.24 Jedinice ROSU su stigle na prelazu Brnjak, prenosi portal Nova.rs

9.58 Kosovski ministar: Odlukom Vlade se primenjuje reciprocitet

Kako prenosi Beta, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečla objavio je da su na Severu Kosova raspoređene dodatne policijske jedinice u cilju primene odluke Vlade kojom se primenjuje reciprocitet u obavezi izdavanja privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije.

„Kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, Ministarstvo je donelo rešenje kojim se uređuje obaveza izdavanja privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije koja na svim graničnim prelazima ulaze na teritoriju Kosova“, naveo je ministar u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da ministarstvo od 15. septembra više ne izdaje tablice sa oznakom KS već samo sa oznakom RKS.

9.50 Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju „Novosti“.

Na stolu će biti analiza poslednjih napada na Srbe na KiM, kao i poslednja odluka o skidanju tablica sa srpskih automobila. Raspravljaće se i o otvorenoj opstrukciji i izbegavanju Prištine da primeni Briselski i sporazum iz 2011. godine, odnosno sprovođenje ovih akata samo u delu koji odgovara Albancima. Nezvanično, očekuje se i da će se razmatrati povlačenje Beograda i svih dosadašnjih dogovora, jer prištinska strana praktično nije ispunila nijednu odredbu niti obavezu.

Kako javlja RTS počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

Probne tablice traju dva meseca.

Simić: Srbi blokirali saobraćaj

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su građani sa severa uznemireni tom demonstracijom sile, ali je apelovao da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije i kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje raspoređeno više od 20 vozila specijalnih jedinica kosovske policije.

On je za TV Pink kazao da su na tim prelazima raspoređena većinom blindirana vozila i da pripadnici jedinice ROSU nose „duge cevi“.

„Građani na severu Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsedništvo Srpske liste je jutros zasedalo i pozvalo gradjane da ne nasedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika“, kazao je Simić.

Dodao je da su građani „besni“ i da su se u velikom broju uputili ka prelazima Jarinje i Brnjak.

„Srbi su sa oko 300 vozila na Jarinju i sa više od 100 vozila na Brnjaku blokirali saobraćaj u obe trake“, kazao je potpredsednik Srpske liste.

Navodeći da je akcija Prištine povezana sa najavom oduzimanja srpskih tablica sa oznakama gradova sa severa Kosova, Simić je ocenio da je namera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja.

„Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da ćemo naći političko rešenje“, kazao je Simić.

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, prenela je jutros Radio televizija Srbije (RTS).

RTS je preneo i da je kosovska policija najavila da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar