Ruski mediji prenose izjavu zvaničnika EU: Vučić u naredna 3 dana priznaje Kosovo, ignorisao pozive Moskve da odustane od priznanja

Izvor:
Bloknot, Politički.rs, Foto: Printscreen

Vučić će u naredna tri dana priznati Kosovo

Prema evropskim zvaničnicima, Vučić je ignorisao pozive Moskve da odustane od priznanja Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao bi da prizna tzv. Republiku Kosovo narednih dana, piše Bloknot,  portal iz satava najveće medijske kuće na jugu Rusije “Rus-media gruop”.

Sastanak srpskog lidera sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem biće održan 27. februara u Briselu. Očekuje se da će na sastanku strane usvojiti „evropski predlog za normalizaciju odnosa bez dodatnih uslova“.

Očekujemo da će predlozi biti prihvaćeni bez nepotrebne rasprave, jer su obojica lidera odavno upoznati sa tekstom dokumenta. Razgovori će se ticati samo njegove implementacije, uključujući i tajming, rekao je izvor blizak visokim zvaničnicima EU.

Foto: Bloknot.ru

Prema njegovim rečima, i Vučić i Kurti su o sporazumu razgovarali na brojnim sastancima sa delegatima iz EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije, što daje poverenje u potpisivanje dokumenta.

Isti izvor napominje da će se najteži deo dijaloga ticati stvaranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, čemu se Kurti više puta protivio.

Prihvatanje predloga automatski potvrđuje implementaciju Zajednice“, rekao je izvor.

Mnogi su sigurni da ovaj sporazum znači de fakto priznanje Kosova. EU veruje da će svi imati koristi od normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, jer će to olakšati kretanje ljudi i robe, kao i mogućnost ulaska Srbije i Kosova u EU“, rekao je izvor i dodao da je Rusija vršila pritisak na Vučića da ne potpisuje dokument, ali je predsednik Srbije navodno davao signale da ne reaguje na pritiske Moskve.

Ne vidimo da ruski pritisak ima uticaja na Vučića, samo na deo opozicije u Srbiji“, rekao je izvor.

Pročitajte još  Nakon propalog sporazuma s Tenisom, država njive daje lokalnim moćnicima
Foto: Bloknot.ru

Srbija, koja tradicionalno podržava ruske političke odluke, u poslednje vreme pokušava da uspostavi distancu prema Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Tako je u januaru predsednik Srbije Vučić rekao da će Krim i Donbas zauvek ostati ukrajinski, piše Bloknot. Istovremeno, obični Srbi podržavaju Rusiju i psuju NATO. A početkom februara je šef Srbije dozvolio uvođenje sankcija Rusiji .

„Ne znam koliko ćemo izdržati ako ne uvedemo sankcije. Mi plaćamo što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredeljenja našeg rukovodstva“, rekao je šef zemlje, govoreći u parlamentu, podseća Aleksej Počtaruk novinar Bloknota.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare