Senat SAD usvojio rezoluciju o BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma

Senat SAD usvojio rezoluciju o BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma

Senat Kongresa SAD usvojio je rezoluciju povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma u kojoj poziva vlasti Bosne i Hercegovine da sprovedu ustavne reforme i ohrabruje ih da nastave s naporima na putu ka članstvu u EU i NATO.

U Rezoluciji 729, koju je predložio senator demokrata Šerod Braun, gornji dom američkog Kongresa još jednom ukazuje na značaj Dejtonskog sporazuma, kao osnove za ustavnu reformu u BiH i na važnost promovisanja političke, ekonomske, pravne i verske jednakosti kroz ciljeve i vrednosti EU.

“Senat pozdravlja posvećenost vlade i naroda BiH miru i saradnji, 25 godina posle Dejtonskog sporazuma. Senat ohrabruje vladu da nastavi da teži članstvu u NATO i EU i da postiže napredak u rešavanju ustavnih pitanja i poboljšanju ekonomske politike dok napreduje ka članstvu u NATO i EU”, navodi se u Rezoluciji usvojenoj u petak.

Rezolucijom se vlasti BiH pozivaju da sprovedu ustavne reforme, potrebne za pomirenje, radi izgradnje zajedničke budućnosti.

“Senat osuđuje kršenja ljudskih prava tokom rata u BiH i potvrđuje zajedničku posvećenost SAD i EU promovisanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom sveta”, navodi se u tekstu.

Senat poziva američke vlasti da blisko sarađuju sa vladama zemalja koje se graniče sa BiH, naročito Srbijom i Hrvatskom, potpisnicama Dejtonskog sporazuma, “radi podrške punoj primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i balkanskih država, što zahteva regionalnu saradnju”.

U Rezoluciji se podseća da je Dejtonskim sporazumom, potpisanim 14. decembra 1995. godine, okončan rat i omogućen mir u BiH. Potpisali su ga tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović i predsednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Podseća se i da su NATO i SAD pokrenuli vazdušne napade protiv bosanskih Srba, kako bi zaustavili teška kršenja ljudskih prava, što je, kako se navodi, dovelo do pregovora o primirju i mirovnog sporazuma.

“Etničko čišćenje i koncentracioni logori korišćeni su kao sredstvo rata protiv bošnjačkih muškaraca, žena i dece, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka zarobljeno i ubijeno”, stoji u Rezoluciji.

Dodaje se da je Dejtonski mirovni sporazum postavio temelje za misije NATO i EU u prethodnih 25 godina, koje su građanima BiH omogućile da žive mirno i da napreduju.

Konstatuje se da vlada SAD podržava suverenitet BiH i da vlada i narod BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma rade u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i tržišne ekonomije.

N1, Foto: Pixabay/ MotionStudios

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare