Skupština Kosova usvojila rezoluciju o onemogućavanju održavanja referenduma Srbije na Kosovu

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Skupština Kosova je danas sa 76 glasova za i jednim uzdržanim glasom usvojila rezoluciju kojom se onemogućava održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

Pre glasanja o tekstu rezolucije istu su podržali predstavnici poslaničkih grupa poslanika Albanca i multietničke poslaničke grupe, dok su protiv teksta bili poslanici Srpske liste koji su nakon toga napustili sednicu, kako, kako su rekli ne bi učestvovali u donošenju takvog akta.

Predlog premijera i predsednika poslaničke grupe Samoopredeljenja je usaglašen sa predlogom DSK i on je na sednici usvojen kao zajednički predlog Samoopredeljenja, DSK, ABK i multietničke poslaničke grupe.

Inače sednici, kako su juče najavili, nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti predložio je danas tekst rezolucije u kojoj se u prvoj tački navodi da “Skupština Kosova, kao predstavnik građana, izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova”.

U rezoluciji, između ostalog, stoji da “skupština… potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom Kosova da ostvare biračko pravo u skladu sa ustavnim standardima, u ovom slučaju Srbima, građanima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije garantuje se pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare