Sonja Biserko: Knjiga supruge Aljbina Kurtija promovisana u Beogradu

Izvor:
Beta

Knjiga “Ideje slobode i samoopredeljenje” Rite Autad Knudsen, supruge premijera Kosova Aljbina Kurtija juče  je promovisana u Beogradu, rekla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Biserko je za agenciju Beta rekla da ta knjiga govori o slobodi i samopredeljenju i napomenula da je to tema koja dominira međunarodnim diskursom kroz ceo 20 vek kao i da je bila prvo vezana za dekolonizaciju.

“Autorica suprotstavalja dva gledišta po tom pitanju… i kako je to polako postalo norma međunarodnog prava”, rekla je ona.

Biserko je navela i da u knjizi “ima i jedno poglavlje o Kosovu”, te precizirala da je to “rasprava pred Medjunarodnim sudom pravde”.

“To je pitanje, još uvek otvoreno, uvek će zavisti od konteksa u kojem neko traži, odnosno ko traži i zašto traži”, dodala je Biserko.

Prema njenim rečima, u svemu tome je bitan i evropski kontekst.

“Za nas ovde u Evropi je važan taj evropski kontekst i kako će se sve dalje dešavati po tom pitanju na Zapadnom Balkanu”, rekla je ona.

Dodala je, u tom kontekstu, da “recimo Srbija ne prihavata samopredeljenje Kosova a pritom istovremeno postavlja pitanje samopredeljenja Republika Srpske”.

“I to sve zajadno su pitanja koja su pred nama… i kako će se Evropa odnositi prema svemu tome”, rekla je ona.

Upitana zašto je promocija održana u vreme krize sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu, Biserko je rekla da organizatori “nisu vidoviti”.

“Kada smo planirali ovaj skup nismo znali da će se desiti ovo što se dešava na severu Kosova a mislim da je sve to i onako jedna šarada”, rekla je ona.

Dodala je da je “knjiga štampana pre par meseci” a da zbog kovida-19, Helsinški odbor za ljudska prava nije mogao da ranije uprliči promociju.

“Sve je i sada (danas na promociji u Aero klubu) bilo ograničeno”, rekla je ona.

Biserko je navela i da autorica nije prisustvovala promociji već se uključila onlajn.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar