Šormaz (SNS): Normalno je da se od Srbije očekuje da uvede sankcije Rusiji

Izvor:
RTV, Foto: Printscreen, Pixabay, twiter/ Evroatlantski savet Srbije

Normalno je da se od Srbije očekuje da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, jer je naša zemlja kandidat za ulazak u EU, smatra predsednik Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz i visoki funkcioner Srpske napredne stranke, ali ističe i da partneri moraju da shvate da smo mi sada u izbornom procesu i ne mogu da očekuju od nas da preko noći neke stvari uradimo.

“S obzirom da smo mi kandidat za ulazak u EU, lično ne vidim pritiske, nego očekivanja, daje nam se do znanja da se još uvek nismo usaglasili sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u nekim tačkama i da se od nas očekuje da to uradimo, ali naši partneri moraju da shvate da mi sad imamo ponavljanje izbora na 54 mesta i da treba da se konstituiše parlament i izabere nova vlada”, rekao je Šormaz za Tanjug.

Na pitanje kakvu novu srpsku vladu vidi, Šormaz odgovara da treba da je vodi SNS i da u narednom periodu “učini sve ono što je potrebno da Srbija iskoristi ovaj duh vremena”.

On kaže da Srbija mora da postane deo evroatlanskog sveta u narednih četiri, pet godina i da traži od EU ubrzani put i postupak za ulazak.

“To znači da moramo da poštujemo sva pravila tog kluba u koji želimo da uđemo, u interesu Srbije, bezbednosti, stabilnosti, ekonomskog napretka i svakog građanina pojedinačno”, poručio je Šormaz.

Na pitanje zašto Srbija dobija kritike sa raznih strana zbog vojnog naoružavanja, Šormaz kaže da je to zato što se evroatlantski-pacifički svet koji čini EU, koja “postaje sve više sve osim Rusije”, SAD, Kanada i pacifičke države poput Japana i Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda, ujedinjuju u jedan svet.

“Taj svet je 75 odsto BDP-a ekonomije, mi moramo da budemo deo toga i zbog toga nam se daju primedbe zašto od nekih drugih kupujemo naoružanje, ali i sa tim će biti gotovo, ovo je nešto što je ugovoreno 2019. godine”, rekao je Šormaz.

Dodao je da je kupovina engleskih “tajfuna” i francuskih “rafala”, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, izuzetno dobra i važna za Srbiju.

“A to što iz regiona reaguju, to je potpuna besmislica, ali nam govori šta treba da radimo. Zagreb, Sarajevo, Podgorica, Priština, imaju najveći strah od toga da Srbija ponovo postane saveznik i najbolji prijatelj na Balkanu SAD, tog trenutka sva njihova nadanja kako će uniziti Srbiju nestaju”, smatra Šormaz.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare