SPC ćuti dok Kurti pojašnjava: Po francusko-nemačkom planu SPC je crkva Republike Kosovo

U Prištini je juče održana još jedna sednica skupštine, sazvana kako bi se razmatrala tri sporazuma iz Berlinskog procesa, među kojima i onaj o slobodnom kretanju, samo sa ličnim kartama, građana Kosova i Bosne i Hercegovine, koji je u međuvremenu ratifikovan.

Sednici je prisustvovao i kosovski premijer, Aljbin Kurti, pa su opozicioni poslanici iskoristili priliku da ga, u izjavama van dnevnog reda, pitaju i posavetuju o predstojećem sastanku sa srpskim predsednikom u Briselu.

Pitanje za njega imala je poslanica PDK, Arijana Musliu Šoši, a ticalo se statusa Srpske pravoslavne crkve. Ona želi da zna da li je taj status posebna tačka u francusko-nemačkom planu, piše KoSSev.

Kurti je odgovorio da u predlogu nema ničeg posebno istorijski pogrešnog i da ga ima, izjavio je da ga nikada neće prihvatiti.

„Predlog sporazuma sadrži klauzulu o formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve. Formalizacija ne znači pregovore o njenom statusu niti diskusiju o posebnim pravima. Formalizacija se odnosi na priznavanje Srpske pravoslavne crkve kao verskog pravnog lica, odnosno federalne zajednice u unutrašnjem zakonodavstvu Republike Kosovo“, odgovorio joj je Kurti.

By Sasa Micic – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28212229

Kaže da to ne znači „ništa posebno“, već ispunjavanje obaveze Kosova prema svim zajednicama ili verskim zajednicama u pogledu prava i sloboda priznatih Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

„Formalizovanje statusa Pravoslavne Crkve će se učiniti, i sada je već učinjeno, kroz njeno priznavanje kao jedne od verskih zajednica na Kosovu u relevantnom zakonu. Garantujem vam da na ništa posebno, privilegovano ili istorijski kontroverzno što ima veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom nikada ne bi pristao da bude uključeno u ovakav sporazum”, kazao joj je Kurti.

Iz Srpske pravoslavne crkve nije komentarisana izjava Aljbina Kurtija, niti se do danas iko iz SPC oglasio o tzv. francusko-nemačkom planu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sitna kiša
sitna kiša
1 godina pre

ćuti i sanu pa ništa