Srbi sa Kosmeta dobili rok od 8 meseci da zamene srpske pasoše kosovskim

Izvor:
Danas, Foto: Instagram/ orangegirl_

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je danas nakon potpisivanja akta o viznoj liberalizaciji da svi koji imaju pasoše izdate u Srbiji imaju rok od osam meseci da uzmu legalne kosovske isprave, kako bi bi mogli da putuju bez viza u zemlje Evropske unije.

foto: Tviter, Besnik Bisljimi

„Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam meseci da ga promeni i uzme regularni kosovski pasoš kako bi uživao u ovim novima benefitima, a Vlada Kosova će uraditi sve da ubrza taj proces i da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš“, rekao je Bisljimi, prenosi Kosovo onjaln.

Poslanik Evropskog parlamenta i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Tajs Rojten istakao je da je Kosovo poslednje na Zapadnom Balkanu koje se pridružilo bezviznom režimu.

Na pitanje da li kosovski Srbi koji imaju pasoše izdate u Srbiji mogu slobodno da putuju sa njima nakon odluke o liberalizaciji viza, Rojten je poručio da ne mogu.

„Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova sa kosovskim dokumentima moći će slobodno da putuju“, rekao je Rojten.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja, a najkasnije 1. januara 2024. godine.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare