Srbija obnovila međunarodnu vojnu saradnju. Posle neučešća na vežbi u Belorusiji, prva vežba sa specijalcima iz SAD

Srbija obnovila međunarodnu vojnu saradnju. Posle neučešća na vežbi u Belorusiji, prva vežba sa specijalcima iz SAD

Srbija je obnovila međunarodnu vojnu saradnju, prekinutu u septembru prošle godine, posetom američkog generala Dejvida Tabora i tradicionalnom vežbom koju policijska Specijalna antiteroristička jedinica i specijalci Vojske Srbije izvode sa specijalnim snagama Vojske SAD.

Kako saznaje portal Balkanska bezbednosna mreža, šesta zajednička vežba specijalnih jedinica počela je prvih dana marta dolaskom američkih „Zelenih beretki“ u bazu Specijalne antiterorističke jedinice „13. maj“ kod Batajnice i trajaće mesec dana.

Prve nedelje SAJ i „Zelene beretke“ uvežbavale su sanitetsko zbrinjavanje i streljaštvo. „Zelene beretke“ pripadaju prvom bataljonu Desete grupe specijalnih snaga oružanih snaga SAD čija se baza nalazi se nedaleko od Štutgarta u Nemačkoj.

Ceremoniji otvaranja prisustvo je komandant evropske Komande Specijalne snaga Vojske SAD general major Dejvid Tabor, koji je tokom zvanične posete Srbiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije.

Tako je nekoliko dana pre roka prekinut šestomesečni moratorijum na aktivnosti međunarodne vojne saradnje sa partnerima. Vlada Srbije tu odluku 9. septembra prošle godine obrazložila pritiskom sa Zapada zbog planiranog učešća Vojske Srbije na vežbi „Slovensko bratstvo 2020“ u Belorusiji.

Vežba pod nazivom Združeni kombinovani trening održana je u Srbiji prvi put 2016. Združene vežbe su prerasle u tradiciju i visok nivo saradnje ogledao se što su svake godine uvežbavane sve složenije aktivnosti.

„Iako u spoljnopolitičkim odnosima dve zemlje uvek postoje trzavice, specijalne jedinice i dalje produbljuju saradnju. Tako je 2019. godine na Združenoj kombinovanoj vežbi učestvovala i Vojska Srbije, uz SAJ i američke ‘Mornaričke foke’. Vojska je poslala pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene ‘Kobre’“, navodi portal.

Peta po redu vežba trajala je tri sedmice i održana je neposredno pred proglašenje vanredne situacije u Srbiji zbog pandemije konoravirusa.

„Pored posete američkog generala, vežba je pokazala da srpski i američki specijalci imaju odličnu saradnju, jer je VS pored ‘Kobri’ u vežbu uključila i protivteroristički bataljon ‘Sokolovi’. Timovi specijalnih snaga, kao osnovne jedinice za ovakve akcije bili su mešoviti, što se u tom svetu smatra za visok nivo povezanosti i medjusobnog poverenja“, navodi se.

Portal podseća da VS ima veoma razvijenu međunarodnu vojnu saradnju u oblasti specijalnih jedinica. Najčešće se vežba sa Grčkom i drugim susednim zemljama, a poslednje tri godine i sa Vojskom SAD.

N1, Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare