SRS: Izmene Ustava po nalogu Zapada štetne po pravni sistem Srbije

BEOGRAD (Beta) – Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas obustavljanje procesa izmena Ustava u oblasti pravosudja, navodeći da predložene izmene najvišeg akta predstavljaju “puko ispunjenje direktiva EU” koje neće doprineti jačanju pravne države i pravne sigurnosti gradjana.

Radikali su u saopštenju upozorili vlast da “ne sme donositi štetne propise pod pritiskom navodnog ulaska Srbije u EU”.

“Ustav Srbije ne može se menjati kao pravilnik o radu kućnog saveta, kad kome padne na pamet. Neozbiljno je menjati Ustav deo po deo, posebno kada su promene na štetu demokratije, kao što je slučaj sa promenama u oblasti pravosudja”, stoji u saopštenju.

Ocenili su da predlog o izmeštanju izbora sudija i javnih tužilaca iz parlamenta “neće doprineti nezavisnosti sudstva” već da će uvesti “izvesnu sudokratiju” u pravni sistem Srbije.

“Tvrdnje predstavnika režima da se predloženim izmenama izbegava uticaj politike na izbor pravosudnih organa su neosnovane. Izbor sudija i javnih tužilaca u Skupštini Srbije na javnoj sednici, svakako je bolje rešenje od izbora na zatvorenim sednicama Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, koji broje po 10 članova a bira ih parlament”, naveli su radikali.

Zatražili su da se celokupan tekst Ustava analizira u “ozbiljnoj i stručnoj raspravi” i da “ako bude potrebe, u budućem višestranačkom sazivu Narodne skupštine započnu ozbiljne promene Ustava Srbije”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare