Stanimirović: Porfirije, koji te je pakt naterao da ćutiš? Gde su kandila iz kuća porušenih u Gornjim Nedeljicama?

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva

Na kraju današnjih litija i protesta protiv izgradnje rudnika litijuma, u Krupnju se  narodu nadahnutim govorom obratio Slobodan Stanimirović iz Zavlake kod Krupnja.

U današnjoj Srbiji, zemlji podeljenoj svime i svačime, političari, svi oni relevantniji, bilo da su bili na vlasti ili su sada na vlasti, rade jednu te istu ulogu, što tajno, što javno, zalažu se da Srbija postane dolina rudnika, rekao je na početku govora Stanimirović.

– “Narod je u ovoj situaciji najčešće zbunjen, ne zna šta da radi i kako da postupa, jer kad glava govori jedno, a razum drugo, teško je snaći se. Jedini u Srbiji danas, koji čvrsto, jasno i decidno kaže ne rudnicima, ne tome da Srbija postane dolina rudnika je zdrav razum. On je postao jedina barikada i hvala bogu da je tako”.

“Obratio bih se Aleksandru Vučiću”, nastavio je dalje:

– “Aleksandre, ne mrzim te, ne, jer si mi po rodu brat, ne mrzim te jer nisam čovekomrzitelj, ali Aleksandre Vučiću, ono što ti zoveš politikom, a što je jasno vidljivo da su nekakvi nalozi koje dobijaš, nije mi dalo promil razumne šanse da prihvatim to. U poslednje vreme svoje vladavine najčešće izgovaraš “živela Srbija”, lepo je to ali da li je patriotski davati svoju braću i sestre strancima kao jeftinu radnu snagu, davati ih i prodavati? Nema li veće sreće kad je tvoj brat srećan i zadovoljan, a srećan i zadovoljan je kada ima sve uslove za normalan život. Aleksandre Vučiću, ti i tvoja bratija otvarali ste i otvarate još uvek mnogo fabrika, ali ima jedna fabrika koju ste gotovo sistemski uništavali, doveli je do stečaja, do propasti. Za tu fabriku niste vi presecali vrpcu, tu fabriku otvorio je mnogo davno, najblagodatniji investitor koji postoji, otvorio je Bog. To je ova prelepa priroda iz koje nismo dobili sve ono što nam ona može dati i pružiti. Ukoliko se okrenemo prema onome što naša poljoprivreda stvarno može da nam da  pruži, sve što ova prelepa priroda može da da i pruži, možemo živeti čistim, zdravim i racionalnim životom. I ovo ću ti reći Aleksandre Vučiću, ne vadi se utroba čoveku da bi se od nje pravila kruna. Ti i tvoja politička bratija rešili ste da iskopate utrobu majke Srbije, da bi na engleskoj kruni nikao još jedan dragulj, da bi na kineskom zmaju proradilo još jedno bistro oko. Ne radite to, ne radite jer nema izlaza posle toga. Nije projekat Jadar štetan po Srbiju, on je poguban! Posle pomora i pogubnosti nema života. Zato je najbolje za vas političare da sami donesete Zakon o lustraciji, da ga sami izglasate i postupite po njemu, možda vam je to jedini spas da donekle sačuvate možda čak i glave.”

Ne bih Porfirije da budem ništa zlonameran, ali, tvoje ime znači Crveni, Rio tinto je crven, komunisti su crveni, obraz crveni kad se urade neki postupci.

“Obratio bih se drugom čoveku, vrlo, vrlo važnom u Srbiji, gospodinu patrijarhu Porfiriju”, nastavio je dalje Slobodan Stanimirović:

– “Gde su ti ikone? Gde su kandila iz kuća porušenih u Gornjim Nedeljicama? Gde su slavski kolači, gde su panaije? To je model koji čeka Srbiju u koliko to zlo u dolini Jadra prođe! Srbija će postati dolina čemera i jada. Porfirije, mudro je ćutati ako je ćutanje uvertira ka nečemu mudro rečenom, ali ćutati onda kad situacija nalaže da se svakodnevno, svakosatno i svakominutno govori, tera nas da se pitamo koji te je to akt ili pakt naterao da ćutiš. U Bibliji, u prvoj knjizi, u Knjizi postanja stoji  da je pet dana Bog stvarao nebo i zemlju, stvarao životne uslove. Kad je sve to stvorio, tek šestog dana stvorio je čoveka, jer nema čoveku života ni postojanja bez životnih uslova. Neko je došao da sračunato, napadno i navalentno uništava životne uslove. Ko je taj Porfirije? Odakle i od koga dolazi, šta mu je cilj? Ne bih Porfirije da budem ništa zlonameran, ali, tvoje ime znači Crveni, Rio tinto je crven, komunisti su crveni, obraz crveni kad se urade neki postupci.

Stanimirović je u svom obraćanju, između ostalog imao na kraju poruku i za Rio Tinto:

– “Rio Tintu hoću da kažem, došli ste, bili ste, idite. Vi imate izbor, došli ste i možete da odete, mi izbora nemamo, ako ne odete, nestaćemo. Zato, idite!”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare