Stejt department o Srbiji: Korupcija, politički pritisak, ograničena sloboda izražavanja

Izvor:

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da su u Srbiji uočena ograničenja slobode izražavanja i medija, politički pritisak na pravosudje kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vladi.

Stejt department je u izveštaju o globalnom stanju ljudskih prava za 2021. godinu u delu o Srbiji, pomenuo “ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje i bezrazložna hapšenja i krivično gonjenje novinara, kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vladi”.

U dokumentu se ukazuje i na krivična dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditetom, kao i zločine, uključujući nasilje, protiv zajednice LGBT.

Iako su vlasti preduzele mere da krivično gone i kazne počinioce kršenja ljudskih prava, ipak brojni posmatrači smatraju da su mnogi “slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na pripadnike civilnog društva i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni”.

Stejt department se osvrnuo na ocenu izveštaja nevladine organizacije Fridom haus (Freedom House) u kojem je Srbija označena kao hibridni režim i zemlja u koje je stanje osnovnih sloboda i demokratskih institucija nastavilo da se pogoršava – bez znakova poboljšanja.

Američko ministarstvo je pomenulo i izveštaj medjunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) iz 2021. prema kojem je Srbija zemlja slabih institucija i ujedno plen lažnih vesti koje šire tabloidi uz podršku vlasti.

“Tabloidi su nastavili da budu popularan i moćan kanal dezinformacija. Brojne njihove mete bili su lideri opozicionih partija, građanski aktivisti i nezavisni novinari”, navodi se u izveštaju Stejt departmenta i dodaje da nije bilo “delotvornog kažnjavanja” za neprofesionalno novinarstvo.

Navodi se da je politički pritisak na pravosudje i dalje zabrinjavajući i ukazuje na izveštaje o pritisku vlade na ličnosti koje su kritikovale pravosudje.

“Zvaničnici vlasti i poslanici nastavili su javno da komentarišu istrage koje su u toku, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca”, navodi se u izveštaju.

Pozivajući se na izveštaj Evropske komisije iz 2021. u američkom dokumentu se konstatuje da je Srbija ostvarila slabe rezultate u procesuiranju ratnih zločina i poziva se na unapredjenje saradnje Medjunarodnog rezidualnog mehanizma i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, navodi se, izmedju ostalog, u izveštaju u delu o Srbiji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare