Tadić: Izaći na izbore, uzeti mandate, pa proglasiti bojkot parlamenta

Tadić: Izaći na izbore, uzeti mandate, pa proglasiti bojkot parlamenta

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić predstavio je u emisiji 360 stepeni svoju ideju koju je izneo na sastanku opozicije – formiranje “Liste za bojkot”. Precizirao je da je njegov predlog da se izađe na izbore, ostvari rezultat, preuzmu mandati, a onda istog trenutka proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivna bojkot kampanja režima, a novac obeća humanitarnim aktivnostima. “Mišljenja sam da je najvažnije da se zadrži jedinstvo opozicije”, kaže Tadić.

Kako je rekao, rezultat današnjeg sastanka opozicije je da jedan broj stranaka želi da nastavi ideju bojkota, a neke stranke žele da izađu na izbore.

“Meni je nelagodno da govorim o stavovima drugih stranaka, nema više apsolutnog jedinstva na temi bojkota među strankama koje su bile za tu ideju”, rekao je Tadić, dodajući da je pokušao da bude neka vrsta “mosta među strankama koje imaju različite stavove s tim u vezi”.

Njegov stav je, kako je rekao, “neka vrsta pokušaja kompromisa koji bi mogao biti racionalan”.

“Nadam se da će stranke još jednom uzeti u razmatranje taj stav. Stranke koje su bile za bojkot su bile jer nije bilo boljeg rešenja u tom trenutku, ali ako ne nastupe na izborima, od tada više nemaju šta da bojkotuju, s druge strane moguće da je potrebno produbiti ideju bojkota dodatnim ili alternativnim potezima. Jedna od ideja je da se napravi jedno međurešenje – da se napravi “Lista za bojkot”, da se uzmu mandati, a da se ne učestvuje u parlamentu, da novac bude obećan humanitarnim aktivnostima, ali da se zadrži aktivna bojkot pozicija u odnosu na Vučića, na taj način da se ne legitimizuje Vučić, a zadržava se aktivna pozicija u odnosu na sadašnju vlast i sadašnji režim. Mišljenja sam da je najvažnije da se zadrži jedinstvo opozicije”, kaže Tadić.

Precizirao je da je njegov predlog da se izađe na izbore, ostvari rezultat, preuzmu mandati, a onda istog trenutka proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivna bojkot kampanja režima, a novac obeća humanitarnim aktivnostima.

“To je možda jedini način da se premosti postojeći jaz, kad jedni hoće, a jedni ne. Jedan broj učesnika je prihvatio, jedan broj želi da diskutuje i narednih dana, a jedan deo želi da pokaže doslednost u bojkotu. Treba izbeći bilo kakav novi jaz ili provaliju među strankama opozicije. Moj predlog je bio da se nastavi, produbi akcija bojkota i nakon izbora”, kaže Tadić.

Ističe da su se okolnosti potpuno promenile.

“Nadam se da svi učesnici u političkom životu Srbije koji žele promene političkog sistema vide tu činjenicu. Građani su nakon pandemije i nakon bivanja u kući u jednom prisilnom i vrlo teškom stanju nezadovoljni, ima mnogo neobjašnjivih odluka koje je Krizni štab donosio, pogotovo za izlazak penzionera, da ne govorimo o tome da je vlast nipodaštavala opasnost od koronavirusa izrugujući se na besmislen način nebitnosti tog virusa, šaljući ljude na put u inostranstvo, optužujući posle ljude koji su došli iz inostranstva za širenje virusa”, rekao je.

Odluke su donošene mešano, kaže on.

“Donosila i struka i politika, a ono što je sigurno – u ovom trenutku politika donosi odluke. Vučić žuri da organizuje izbore, to je više nego očigledno, dovodeći u pitanje zdravlje stanovništva. To je zastrašujuća činjenica i onda svedoči o karakteru njegove vlasti”, kaže Tadić.

Tadić: Izaći na izbore, uzeti mandate, pa proglasiti bojkot parlamenta
Printscreen

“Najlošija odluka – nejedinstvo opozicije”

Mišljenja je da su izborni uslovi lošiji nego pre.

“Imali smo pandemijski proces u kome su ljudi na vlasti iskoristili ovu pandemiju za brutalnu funkcionersku političku kampanju. Imamo takav primer u Poljskoj, ali je Poljska odložila izbore”, rekao je.

Prema njegovim rečima, “najlošija odluka je nejedinstvo opozicije”.

“Veoma je važno sačuvati jedinstvenu odluku. Ne kažem da ćemo nastupati, ne kažem da ćemo bojkotovati, ali ćemo bliže biti onoj političkoj opciji koja očuvava viši nivo jedinstva, odluku ću doneti zajedno sa mojim saborcima iz SDS”, kaže on.

Demantovao je vest koja se pojavila u tabloidima da će “biti nosilac liste DS”.

“To je tabloidna vest koja ima za svrhu da dođe do još veće razgradnje u odnosima unutar opozicije. Neću biti nosilac liste DS na sledećim izborima, ali sam za politiku ujedinjenja. To je jedina stranka, imajući u vidu i one koji su je napustili, koja u sebi kolektuje iskustvo pobede i iskustvo poraza. Moja pretenzija apsolutno nije da vodim DS, da vodim listu DS, ja pretendujem da učestvujem u obaranju Vučića s vlasti”, kaže on.

Tadić: Izaći na izbore, uzeti mandate, pa proglasiti bojkot parlamenta
Printscreen

“Uveren sam da ima razloga i za i protiv bojkota”

Govoreći o samim izborima, kaže da “bez kontrolora koji su obučeni, selektovani, koji neće pobeći, ne možete da odbranite izborni rezultat”.

“Ja sam uveren da ima razloga i za bojkot i protiv bojkota. Nažalost sam prinuđen da budem bliži odluci jedinstva opozicije u ovom trenutku. Moja ideja je da produbimo bojkot nakon izbora, da se nastavi borba. Taj predlog ima svoje manjkavosti, ali još veću manjkavost ima što će jedan deo opozicije učestvovati na izborima, a drugi neće. Pokušavam da budem konstruktivan i jednoj i drugoj strani da pronađemo zajedničko rešenje. Vučić sa svojim političkim sistemom ne može biti oboren s vlasti ako imamo rigidnu poziciju, ako nemamo element iznenađenja, ne možemo da ga pobedimo bez elementa jedinstva, bez udruživanja svih iskustava – i pobeda i poraza”, kaže on.

Na pitanje da li društvo ide ka sukobu, Tadić je rekao da “mi jesmo u sukobu”.

“Mi smo prosto u sukobu, Vučić je kreirao takvo stanje u društvu, stanje neodrživih podela. To je opasna situacija za svako društvo, ali je Vučić taj koji je odgovoran za stvaranje takve atmosfere”, kaže.

Ponovio je svoj predlog o formiranju “Liste za bojkot”.

“Ako ne možemo da se dogovorimo o bojkotu svi zajedno ili o zajedničkom nastupu, da razmislimo o tome, da idemo na “Listu za bojkot”, da nastavimo ideju bojkota”, kaže on.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare