U ponedeljak konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Izvor:
Politika, Foto: Skupština Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgust, u 10 sati.

Dačić je za Tanjug rekao da je konstitutivna sednica zakazana za 10 sati, i da je jasno definisan dnevni red sednice na kojem je prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika što se, dodao je, smatra konstituisanjem skupštine.

Na dnevnom redu su, naveo je, i izbor predsednika Narodne skupštine, potredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama. „Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika što znači da ne mora na istoj sednici da se završe i ostale tačke dnevnog reda”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je rok za konstituisanje skupštine 30 dana od dobijanja završnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora, te dodao da to što je bilo ponavljanja izbora nije imalo nikakve veze sa Narodnom skupštinom.

Naveo je da prema Poslovniku prvom sednicom predsedava najstariji poslanik što je, dodao je, u ovom slučaju Vladeta Janković, a da mu u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

Naveo je da su uoči sednice za sutra, u 12 sati, zakazane konsultacije u cilju pripreme za održavanje sednice sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u novi saziv Narodne skupštine. „Siguran sam da će pred ovim sazivom biti svakako veliki izazovi kao što su bili pred ranijim sazivima”, dodao je Dačić i novom sazivu Narodne skupštine poželeo puno uspeha i da sve to što se bude radilo bude na dobrobit i u interesu Srbije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare