Vlada Kosova: Ne možemo dati garancije za uslovno oslobađanje optuženih pred Specijalnim sudom

Vlada Kosova: Ne možemo dati garancije za uslovno oslobađanje optuženih pred Specijalnim sudom

Vlada Kosova je ocenila kao neosnovane zahteve nekih stranaka i političara na Kosovu koji su poslednjih dana zahtevali da Vlada da garancije za uslovno oslobađanje optuženih pred Specijalnim sudom.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu je za Koha.net izjavio da se takve garancije ne mogu dati niti od strane Vlade niti predsednice Kosova, pošto je Specijalni sud u pravnom smislu sud Kosova sa sedištem u Hagu.

Ovi zahtevi su povezani sa ranijom praksom tokom suđenja Ramušu Haradinaju i drugima u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, kada im je garancijama Vlade Kosova i medjunarodne misije na Kosovu omogućeno da se brane sa slobode.

Specijalni sud je, prema Krieziuu, sud Kosova jer je osnovan posebnim kosovskim zakonom.

U presudi o odbijanju zahteva za odbranu sa slobode koju su podneli advokati optuženih pred Specijalnim sudom, sudija Kai Ambos, u svom stavu odvojenom od stavova drugih sudija Apelacionog veća Specijalnog suda je pomenuo mogućnost da treće države mogu biti garanti za nekog od optuženih da se brani sa slobode.

„Na osnovu zakonskih odredbi garancija se ne traži ni od matične države (Kosova) niti od premijera Vlade matične zemlje. Znači Kosovo ne može da bude garant. Poredjenja Specijalnog suda sa medjunarodnim sudovima kao što je bio Haški tribunal su neosnovana, kako u odnosu medju sudovima, jedan domaći drugi medjunarodni, tako i u odnosu na ličnosti, institucije koje su mogle da ponude garancije“, rekao je Krieziu.

Isti stav imaju i u kabinetu kosovske predsednice Vjose Osmani – Sadriu.

Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare