Vlada Srbije usvojila više uredbi a planinu Cer proglasila predelom izuzetnih odlika

Izvor:
Beta

Vlada Srbije juče je usvojila više uredbi, uključujući i o proglašenju predela izuzetnih odlika “Planine Cer”, saopšteno je posle sednice vlade.

Na toj planini je zabeleženo 413 biljnih taksona, od kojih 131 vrsta imaju nacionalni i međunarodni značaj, kao i 29 vrsta drveća, od čega je 12 sa spiska reliktnih, endemičnih, retkih i ugroženih, piše u saopštenju.

Zabeležno je i sedam vrsta vodozemaca, od kojih je šest vrsta strogo zaštićeno i osam vrsta gmizavaca od kojih su četiri vrste strogo zaštićene na osnovu nacionalnog zakonodavstva.

Usvojena je Uredba o postupku pripreme nacrta plana razvoja Srbije, piše u saopštenju.

Njom se propisuje uspostavljanje institucionalnog okvira i organizacione strukture koju čine: upravljačko telo, stručna grupa i posebne stručne grupe.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o filmskoj koprodukciji vlada Srbije i Italije koji definiše pojam kinematografskog i koprodukcionog dela.

Njime se definiše i učešća partnera na planu umetničkog doprinosa i na planu finansija, prava i obaveza, vlasništva i korišćenja filmova proizvedenih u koprodukciji.

Tim zakonskim predlogom su definisni i mehanizmi odabira projekata i osnivanja Zajedničke komisije koja bi nadgledala sprovođenje ovog sporazuma.

“Ovaj dokument ima izuzetan značaj jer će domaći autori biti vidljiviji na evropskoj, ali i svetskoj sceni”, piše u saopštenju.

Tim sporazumom se pruža mogućnost za intenzivniju koprodukcionu saradnju Srbije i Italije, s tim da bi, kako je navedeno, akcenat bio i na novim mehanizmima i podsticajima koje pruža Srbija za privlačenje investitora.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, usvojena je i Uredba o izmeni uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte koja će važiti do 31. jula 2023.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare