Vučić najavio da će zbog Kosova tražiti sastanak s NATO-om i sednicu Saveta bezbednosti UN

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić je danas u Beogradu najavio da će, zbog situacije na Kosovu, tražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Kazao je da je na Kosovu u toku “najbrutalnije etničko čišćenje” i da je zvaničnom Beogradu jasno da su se “stvari otrgle kontroli”.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da će “zamoliti za sastanak sa Stoltenbergom”, te da će iduće sedmice biti upućen i zahtev za sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN.

Precizirao je da će razgovor s generalnim sekretarom Alijanse tražiti 11. i 12. jula kada je samit NATO-a ili odmah posle toga.

Napomenuo je da sa Stoltenbergom želi da obavi “ozbiljne razgovore” i da kaže, kako je naveo, “šta je to što možemo a šta više ne možemo”.

“Istovremeno ćemo tražiti, prvi put u takvom formatu, i sednicu Saveta bezbednosti UN u skladu sa Rezolucijom 1244”, kazao je on.

Vučić je, govoreći o tom zahtevu, naveo da Srbija želi da se ponaša u skladu sa medjunarodnim pravom i da, kako je kazao, “imaju u vidu da su životi Srba i njihova bezbednost na Kosovu i Metohiji neposredno ugroženi”.

Kazao je da tu sednicu Beograd nije tražio ranije jer je, kako je naveo, “to poslednja stvar koju može da traži pre nego što odredjene aktivnosti budu preduzete”.

Vučić nije precizirao o kakvim aktivnostima se radi, a nazvao ih je “veoma teškim”.

“Da dozvolimo dalji progon srpskog stanovništva nemamo prava”, kazao je Vučić i najavio da će Beograd od Savet bezbednost UN tražiti “hitne mere za zaštitu slobode i živote Srba na Kosovu i Metohiji”.

To znači da će Srbija tražiti od Saveta bezbednosti da naloži Kforu da ispuni obaveze iz Reziolucije Saveta bezbednbosti UN 1244 iz 1999. godine da onemogući delovanje kosovskih bezbednosnih struktra koje, kako je kazao, ugrožavaju opstanak Srba.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare