Vučić se zavetovao Bajdenu: Srbija će biti pouzdani američki partner

Izvor:
Vesti online, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, učestvovao je danas na Samitu za demokratiju.

Vučić je učestvovao na Samitu putem video-linka od 14 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

– Poštovani predsedniče Bajden, poštovani šefovi država i vlada, dame i gospodo, posebna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim na događaju koji smatram izuzetno važnim za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou – kazao je na početku obraćanja.

– Veoma je pozitivno što je SAD prepoznao značaj organizacije ovakvog Samita koji veliča demokratske vrednosti u trenutku kada je demokratija u mnogim delovima sveta ugrožena – rekao je Vučić.

– Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou – rekao je.

– Srbija je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, demokratskim principima i vladavini prava. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je naš ključni spoljnopolitički prioritet i stoga ulažemo kontinuirane napore u našem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije. Pored toga, pripremamo se za predstojeće izbore koji će biti održani na proleće kako bismo osigurali da se čuje glas naroda. Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo osigurali da se političke stranke osećaju ravnopravno – nastavio je.

– U prethodnom periodu, posebnu pažnju smo posvetili ostvarivanju što boljih sveukupnih odnosa i saradnje u regionu. Jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost predstavljaju polaznu osnovu za bolji kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti. U tom duhu, Srbija je pokrenula inicijativu “Otvoreni Balkan”, za koju sam uveren da promovisanjem četiri slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti. Naš vodeći princip je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda. Stoga, dozvolite mi da izrazim uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u ovom delu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg Zapadnog Balkana, orijentisanog ka budućnosti – rekao je Vučić.

Doprinos koji daje vladavini prava i jačanju demokratskog procesa, Srbija je pokazala i kroz rezultate i transparentan pristup postignut na nacionalnom nivou u borbi protiv korupcije i u jačanju vladavine prava, rekao je Vučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

“Dozvolite mi da istaknem i da je naša zemlja podjednako posvećena poštovanju manjinskih prava, koja su nasleđe na koje smo posebno ponosni. U tom smislu, podsećamo da je naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora. Srbija je i lider u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Vladu Republike Srbije predvodi predsednica Vlade i čini je skoro 50% žena. Na dužnostima načelnika gradskih i opštinskih uprava nalazi se preko 70 žena. U pravosuđu, 56% javnih tužilaca su žene, u sudovima opšte nadležnosti imamo 69% žena, a u sudovima posebne nadležnosti taj procenat je 76,3%”, istakao je i nastavio:

“Koristim ovu priliku da najavim i novu inicijativu, za koju verujem da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana. Zajedno moramo da ubrzamo inkluziju Roma. Moramo ulagati u Rome koji su demografski aktivni, bogati preduzetničkim duhom i predstavljaju višejezičnu zajednicu, koja je bila najviše isključena iz tokova napredovanja i najteže pogođena tokom Covida 19”, rekao je.

“Svakom zloupotrebom demokratskih principa mi samo obmanjujemo sebe i time ugrožavamo, pre svega, sopstveno dobro. To je posebno istakla aktuelna pandemija, podsećajući nas da niko nije imun na globalne pretnje i da moramo pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa ovim zajedničkim izazovima, kao i da donesu konkretne rezultate za naše građane. Srbija je spremna da i u budućnosti bude dosledan i pouzdan partner u tom cilju. Hvala vam na pažnji”, zaključio je Vučić.

Na virtuelni Samit za demokratiju pozvano je više od 100 zemalja, a glavne teme u dva dana biće jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Samit je deo Bajdenovog predizbornog obećanja da će ojačati demokratije širom sveta u vreme kada jačaju autokratske vlade, dodaje se u tekstu.

Na samitu učestvuje 111 svetskih lidera.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare