Vučić: Spreman sam i sa opozicijom da razgovaram o Kosovu

Vučić: Spreman sam i sa opozicijom da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman i sa vanparlamentarnim strankama da razgovara o dijalogu sa Prištinom koji će, kako je naveo, uskoro biti nastavljen.

„U pitanju su dani. Srbija će se odazvati pozivu u Brisel i uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali nikada nećemo biti spremni da razgovaramo o poniženju Srbije“, rekao je u obraćanju javnosti predsednik Srbije, prenosi Sputnjik.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanparlamentarnih političkih stranaka iz opozicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

„Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali“, dodao je Vučić.

Vučić je naveo da je spreman da podnese izveštaj Skupštini o dijalogu sa Prištinom pre ili posle njegovog nastavka u Briselu.

Printscreen RTS

Povodom razgovora sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom, Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

„Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

„Presuda Mladiću i sednica Saveta bezbednosti istog dana — slučajnost?“

Vučić je ukazao da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću.

Izrazio je nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne, da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je naveo da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

„Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami“, kazao je Vučić.

Napomenuo je da će izricanje presude Mladiću biti u 15 sati, a da je u 21 čas po našem vremenu zakazana sednica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ako bude potrebno, da se raspiše referendum oko toga da li treba početi eksploataciju litijuma, koju će sprovoditi kompanija Rio Tinto, “da li na nivou opština ili okruga”, da se vidi šta narod želi.

Printscreen RTS

Litijum je nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, neophodan je za baterije za električna vozila, ali je nešto što će za 15 godina izgubiti vrednost. Ukoliko bi to napravili, čitavo Podrinje i Zapadna Srbija bi procvetali. Govorimo o desetinama milijardi evra, rekao je Vučić u televizijskom obraćanju građanima, piše N1.

Opozicioni pokreti i stranke protestovali su u četvrtak ispred zgrade Predsedništva, a povod je bio sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima kompanije Rio Tinto prethodnog dana.

Zbog planova te kompanije da u dolini reke Jadar u okolini Loznice izgradi rudnik za ekploataciju jadarita, već mesecima protestuju građani čitave Mačve. Za predsednika – teme kojima se ekološki pokreti bave su populističke i protivne razvoju zemlje, za članove Vlade one su sredstvo za skupljanje političkih poena, a za opoziciju – možda tema ujedinjenja. Za građane su od životne važnosti.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je ranije da će se o projektu „Jadar“ odlučivati na osnovu studija i analiza, a ne na osnovu izjava političara koji se „koriste lažima, manipulacijama i izazivanjem straha kod građana“. Međutim, ekološki aktivisti i građani, u takva obećanja nemaju poverenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je, prema preliminarnim procenama, šteta posle požara i eksplozije u namenskoj industriji “Sloboda” u Čačku, između milion i po i dva miliona evra. Dodao je da tri helikoptera kreću u gašenje požara i da očekuje da se ta operacija uspešno okonča i da se već od ponedeljka nastavi proizvodnja u pogonima čačanske “Slobode”.

„Naravno, to su stvari koje se događaju, ali važno je da ubuduće i mere zaštite na radu i mere obezbeđenja budu na neuporedivo višem nivou da bismo obezbedili sigurnost kako zaposlenima u ‘Slobodi’, tako i stanovništvu koje živi u blizini tih objekata“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je „bez obzira na ogromnu pažnju i na gotovo neverovatne razmere eksplozija ipak podnošljiva šteta i verujem da će ‘Sloboda’ sa uspehom nastaviti svoj rad u budućnosti“.

U namenskoj industriji „Sloboda“ u Čačku došlo je do požara i serije eksplozija rano jutros oko 1.30 časova. Svi radnici, kao i građani koji žive u blizini fabrike su evakuisani i nema povređenih. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je situacija u fabrici pod kontrolom.

Printscreen RTS

Vučić o Jovičiću: Institucije neka rade svoj posao

Predsednik Srbije i lider SNS-a kaže i da podržava nadležne organe koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala i dodao da oni treba da rade svoj posao bez ograničenja.

„Od pravosuđa, preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim, ili nekoj drugoj. Jer Srbija ne sme da liči na period dvehiljaditih godina kada je pljačka bila glavni i jedini cilj bavljenja politikom“, izjavio je Vučić.

Dodao je da nema zaštićenih i da nikoga ne može da spase članska karta vladajuće stranke ili učešće u vlasti, ukoliko je počinio neko krivično delo.

Beogradska policija uhapsila je predsednika opštine Palilula i funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića (34), kao i još sedam ljudi, koji su osumnjičeni da su omogućili nelegalne radove u toj beogradskoj opštini.

Sputnjik, N1, Politički.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare