Vučić u Skupštini Srbije: Histerija međunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini reflektuje se na borbu Srbije za ključne interese

Izvor:
Agencije, Foto: Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se poslanicima na posebnom jednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, da je važno da se ljudima ponudi oko što je realno moguće. Naveo je da je da se “histerija međunarodne zajedinice” zbog sukoba u Ukrajini reflektuje i na borbu Srbije za ključne državne interese. Vučić je istakao da Srbija neće ni posrednoi ni neposredno prizanti Kosovo, nitiće odustati od legitimne borbe za nacionalne interese i međunarodno pravo.

Foto: Printscreen RTS

Aleksandar Vučić je rekao da je državna politika u prethodnom periodu vođena u prostoru između želljenog i mogućeg. “S tim što su želje građana nerealne i maksimalističke, dok su nam mogućnosti veoma oskudne”, rekao je predsednik.

“Zahvaljujem na prilici da govorimo o Kosovu i Metohiji, o izveštaju koji ste dobili, i da makar deo tereta i briga našeg naroda, podelimo zajednos a vama, boreći se za ključno nacionalno pitanje, za naše Kosovo i Metohiju”, rekao je Vučić na početku.

On je istakao da, kada je nešto za naciju bolno, onda mora tome da se pristupa odgovorno, udruživanjem svih društvenih snaga i definisanjem zajendičkog cilja, “koji će nas podstaći da makar po tom jednom pitanju prevazićemo sve razlike i druge interese”.

“Narodna skupština RS je pravo i jedno mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju može voditi dubinski”, poručio je.

On je naveo da je dužan da započne izlaganje osvrtom na stvarnost i na mogućnosti, odnosno na kapacitete “da se izborimo za ono što nam je najvažnije”.

“Odgovorna politika ne može da počiva na mitovima. To znači da sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha celokupnog srpskog naroda, razumevajućida da bez tih mitova ne bismo opstajali do današnjeg dana, ali isto tako da izbegnemo sunovrat i opasnosti, da ne ginemo zalud”, naveo je Vučić obraćajući se poslanicima.

On je poručio da na Kosovu i metohiji treba da se pronađe život za Srbe, i ništa manje života za Albance. Kako kaže, to je zadatak koji moramo da završimo da bismo opstali kao narod.

“Da ljudima ponudimo ono što je realno i moguće. Od dodvoravanja narodu mnogo je važnije da uraidmo ono što možemo. Prostor na kojem radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i boljitak oskudne, a šanse da odemo sasvim u ambis prilično jednostavne”, rekao je.

Foto: Printscreen RTS

Kako ističe, histerija međunarodne zajednice zbog konflikta u Ukrajini reflektuje se i na borbu Srbije za ključne državne interese.

Predsednik je naveo da je važno postignuće to što je odbranjeno pravo na upotrebu srpskih ličnih karata. “Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete”, naveo je.

Govoreći o pitanju nestalih, Vučić je rekao da se o tome pregovara, ali da je problem u jednoj rečenici koja bi Srbiju trebalo da označi odgovornom, “iz čega proizlazi njihov dalji zahtev za kompenzacijama i ratnoj odšteti”.

Uskoro opširnije

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare