Vučićev poslanik Šormaz: RUSIJI NE VERUJEM! Država KRIJE saradnju sa NATO alijansom? Srbiji NE TREBAJU vežbe sa Kinom i Rusijom

Izvor:
Politički.rs

Dragan Šormaz, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, ocenio je da Srbija ne treba da izvodi vojne vežbe ni sa Rusijom, ni sa Kinom.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) podvukao i da je cilj Rusije da Srbija ne postane deo Evropske unije (EU) i NATO alijanse.

“Uz svo dužno poštovanje Ruske Federacije i njenih priča o tome kako će oni uvek podržati ono što Srbija želi, kako oni poštuju našu odluku o vojnoj neutralnosti i tako dalje, i kako oni poštuju to što mi želimo da budemo članica Evropske unije, ja im u te njihove narative i reči naročito ne verujem“, naveo je Šormaz, koji je takođe i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza.

“Činjenica je da, u ovom trenutku – Srbija pod pritiskom tih hibridnih akcija pre svega Ruske Federacije. Nekada ranije su oni, Amerikanci vodili hibridni rat protiv Srbije, devedesetih, u vreme najgoreg režima u istoriji srpskog naroda, Slobodana Miloševića”, rekao je Šormaz.

“Rusi su veoma prisutni na Balkanu, naročito u Srbiji, zbog toga što žele da spreče da mi postanemo članica NATO, ali ja tvrdim i Evropske unije”, istakao je poslanik Srpske napredne stranke, čiji je predsednik Aleksandar Vučić. “Tako da je to tačno. Saradnja sa NATO nam treba i zbog tih hibridnih pretnji, ali i zbog još nečeg drugog: zbog sajber kriminala koji je u sve većoj ekspanziji”.

“U našem ustavu je Kosovo i Metohija i dalje sastavni deo Srbije”, podsetio je Šormaz i zapitao se “da li su to granice koje brani NATO ili ne, ako 26 država NATO priznaje Kosovo kao samostalnu državu, a četiri ne priznaje”.

“Dokle god ne rešimo pitanje našeg suvereniteta i teritorije koja čini Srbiju, mi nećemo moći da postanemo članica NATO Alijanse”, požalio se poslanik Vučićeve Srpske napredne stranke.

Printscreen/ RSE

Šormaz je zamerio i da se o saradnji Srbije i NATO vrlo malo govori u medijima:

“Koliko je bilo naslova u novinama (o saradnji Srbije i NATO), koliko je to minuta u televizijskom i radijskom prostoru, da li je toga bilo? Toga nije bilo! Ispadne da mi kao država ili institucije države krijemo od društva, od građana, tu saradnju. A to nije dobro, jer građani bi trebalo da znaju zašto sarađujemo i da od te saradnje nema štete. Dužni smo da građane obaveštavamo o svemu”.

Na pitanje novinara kako bi trebalo da izgleda vojna saradnja Srbije sa Kinom i Rusijom Šormaz je bio izričit:

“Ne bi trebalo da postoji. Osim, recimo na onom nivou na kojem imamo saradnju sa Marokom. Razmena ambasadora, može i razmena tehnologija, zašto da ne, diplomatski i odnosi na nivou vojske, atašei i tako dalje, ali što se tiče vojnih vežbi ne bi trebale da postoje”.

Podsetimo, SNS, partija čiji je Dragan Šormaz član, na vlasti je u Srbiji od 2012. godine. Predvodi je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
9 meseci pre

Гмаз Шормаз је еротски садо-мазо полигон Маце Дискреције, искуства њених еротских маневара примењује и на војна питања… Ускоро и Маца постаје војни аналитичар?