Vučićeve mere pred izbore: 10.000 po detetu, veće plate, penzije, jeftiniji hleb

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu meru – po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16. godine starosti. Najavio je i povećanje plata i penzija, kao i pojeftinjenje hleba.

“To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji oni će dobiti novac“, rekao je Vučić.

Najpre, navodi, doneta je odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti.

„Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara, još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto“, naveo je Vučić.

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, će od 1. septembra dobiti 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru, biće i za druge značajnih povećanja, najavio je Vučić.

Nakon što je predsednik objasnio porast plata u školstvu i delu zdravstva, najavio je povećanja penzija.

„Penzionerima će od 1. oktobra primanja biti povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 14,6 odsto“, najavio je on.

Kumulativno, od prošle godine, to je 44 odsto povećanje penzija, izračunao je predsednik.

“Godine 2012. penzija je bila 204 evra, a u januaru će biti 390 evra. Približavamo se zacrtanom cilju od 450 evra. Ovo je važno za naše penzionere, oni znaju da kod nas nema kašnjenja ni dana. Oni će sa sadašnjih 324 evra prosečne penzije za samo šest meseci imati u proseku 39 evra“, rekao je predsednik i ocenio da je to najveće povećanje u istoriji Srbije.

Postoji problem sa mesom i to će se pitanje u narednim danima rešavati, kazao je predsednik.

„Tajkuni su tražili na svaki način da se drže izuzetno visoke cene, na nivou najviših evropskih. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra, za hleb „Sava“ (koji se najviše proda) spustićemo cenu sa 57 na 54 dinara. Biće niža od oko pet procenata, što nam je važno zbog smanjenja inflacije“, rekao je Vučić.

Dodao je da će moliti MMF da omogući da se ne poveća cena električne energije.

“Važno nam je da to ne utiče na povećanje drugih cena, kako bismo ubrzali smanjenje inflacije“, kazao je on i dodao da će hleb već od petka biti jeftiniji za tri dinara.

Podsetimo, predsednik je ranije rekao da je sada jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore.

“Računajte na moju ostavku, imate je na stolu, to otvara prostor za tehničke razgovore, razgovarala sam sa Milošem Vučevićem, smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku da donese takvu odluku”, rekla je premijerka Ana Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da je sada jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore.

„Kao predsednica Vlade rekla sam javnosti, u svakom trenutku sam spremna da podnesem ostavku, najveća mi je čast što obavljam dužnost, najveća sreća da sam imala priliku da radim za svoju zemlju“, rekla je Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će nastaviti „da čekaju neke ljude da dođu da razgovaraju“.

„Ali pošto nam je jasno da se oni nadaju nekim drugim stvarima, koje se nikada neće dogoditi. Nasilja je bilo previše za ovu zemlju od 1990-ih godina pa naovamo. Mi ćemo da nastavimo da čekamo te koji će pokazati malo odgovornosti i verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike. Ako ne, idemo na izbore. Ovo što je Ana rekla, ona podnosi ostavku, kao predsednik imam obavezu da ponudim nekom drugom u narednih 30 dana, ako se ispostavi da nije moguće da neko drugi ne može da napravi skupštinsku većinu, to znači da nakon mesec dana ostaju nam ustavni rokovi od 45 do 60 dana do održavanja novih izbora. Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, već razgovora svih političkih činilaca, ali svakako ne mesto gde će manjina nadjačati većinu. Ali će se i većina truditi da bude odgovorna i da razgovara sa manjinom“, rekao je Vučić.

Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, kazao je predsednik Srbije i ponovio da prelazne Vlade neće biti.

Brnabić je rekla da ne misli da je sve što su radili bilo savršeno, da su neke odluike morali da donose u kratkom roku, ali misli da su rezultati neupitni, jasni i da Srbija nije nikada na ovaj način napredovala.

„Jedan od mojih legata je elektronska uprava, kada sam postala ministarka za državnu upravu, čak i matične knjige smo imali u papirnom obliku. Digitalizacija u koju je tada verovao jedino vučić, od političara retko ko, od političara u opoziciji niko. Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe i mislim da imamo rezultate kojima svako od nas i od naših građana može da se ponosi“, rekla je ona.

Kako je naglasila, monstruzni zločini koji su se dogodili su nas šokirali, pogodili i duboko promenili.

“Mislim da ova zemlja i svako od nas pojedinačno nakon takvih tragedija nikada neće biti isti. Želim još jednom da izrazim najdublje saučešće porodicama. Kao Vlada trudili smo se da zajedno sa predsednikom, kao što uvek radimo, odmah smo usvojili određene mere kako bi naša zemlja bila bezbednija, kako bi dugorčno uspostavili bezbednije društvo“, rekla je.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare