Završeni protesti: Policija potisnula učesnike dalje od zgrade Skupštine grada (VIDEO)

Izvor:
RTS, Foto: Printscreen RTS
Protest građana koji su se sedmi put okupili na poziv liste „Srbja protiv nasilja“ okončan je nakon što je policija u potpunosti raščistila prostor oko Skupštine grada. Tokom nekoliko sati učesnici protesta bili su okupljeni oko Skupštine Beograda, a predstavnici SPN-a pokušali su da uđu u zgradu i sa balkona se obrate građanima. Nekolicina okupljenih pokušala je na silu da uđe u zgradu i tom prilikom polomila stakla na ulaznim vratima i okolnim prozorima. Pripadnici policije iznutra su blokirali vrata i sprečavali da u zgradu uđe.

U okolini Skupštine grada više nema učesnika večerašnjeg protesta

Na platou između Skupštine grada i Skupštine Srbije nema više učesnika protesta.

Taj prostor je u potpunosti pod kontrolom policije. Duž Trga Nikole Pašića i na obodima Pionirskog parka nalazi se veći broj policijskih vozila.

Policijska vozila nalaze se i na potezu od Slavije do raskrsnice Ulice kralja Milana i Ulice kneza Miloša.

Vučić: Važno je da sačuvamo mir i obezbedimo budućnost deci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je važno sačuvati mir i pozvao na uzdržanost.

“Trenuci predaha u predsedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i obezbedimo budućnost našoj deci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvek na svom radnom mestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu”, napisao je predsednik Vučić na instagram nalogu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Policija izašla pred Skupštinu i potiskuje učesnike protesta

Policija sa šitovima izašla pred Skupštinu grada i potiskuju učesnike protesta dalje od zgrade. .

MUP privodi izgrednike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, započeli su sa privođenjem lica koja su večeras pokušala nasilno da upadnu u zgradu Skupštine grada Beograda, nezvnaično saznaje RTS.

Milivojević: Nećemo da pregovaramo oko izborne pobede

Funkcioner Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da će opozicija formirati delegaciju koja je spremna da za sat vremena primi predstavnika vlasti koji bi trebalo da objasni kako nameravaju da prihvate poraz i priznaju izbornu krađu.

“Mi nećemo da pregovaramo oko izborne pobede. Ovo nije borba za vlast, ovo je borba za slobodu. Mi smo slobodni ljudi”, rekao je Milivojević na protestu.

Pozvao građane da uključe svetla na telefonima da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić video koliko ih ima.

Milivojević je naglaio da oni ne žele ni sa kim da se sukobljavaju, već da žele svoju pobedu.

MUP poziva učesnike protesta da uzdrže od nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike večerašnjeg protesta u Beogradu, kao i organizatore skupa ispred liste “Srbija protiv nasilja“ da poštuju zakone Republike Srbije, ne narušavaju javni red i mir i da se uzdrže od nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda kao i ostale štićene objekte, saopštio je MUP.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i sačuvaće javni red i mir i bezbednost svih građana kao i njihove i imovine Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

MUP napominje da je nasilni upad u štićeni objekat podleže krivičnoj odgovornosti i svako ko pokuša da nasilno upadne u institucije biće procesuirani u skladu sa zakonom.

“Podsećamo da su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova 16. decembra, na sastanku sa predstavnicima liste ‘Srbija protiv nasilja’ upozorili da imaju saznanja da su planirani organizovani skupovi kao i nasilni upadi u institucije, a predstavnici liste ‘Srbija protiv nasilja’ garantovali su da do takvih incidenata neće doći“, navodi MUP.

Vučević, Orlić i Dačić osuđuju pokušaj zauzimanja Skupštine grada

Predsednik SNS-a Miloš Vučević saopštio je da se Srbija ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama u kojima su oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana ”juriti po ulici”, i koje ne zanima demokratija, a još manje Srbija, napali jedan od simbola demokratije – zdanje Skupštine Beograda.

On je naglasio i da ”svi ovi huligani i umišljeni revolucionari moraju znati da su srpske institucije dovoljno snažne da i sa ovim pokušajem rušenja države izađu na kraj”.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Vladimir Orlić rekao je da su najveći nasilnici i uništitelji iz bivšeg režima krenuli u uništavanje institucija, pokušavajući da Srbiju uvuku u sukob i nesreću.

I lider SPS-a Ivica Dačić osudio je pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda.

“Socijalistička partija Srbije i ja lično, kao njen predsednik, najoštrije osuđujemo pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda”, istakao je Dačić.

Obradović traži od policije da ga puste u zgradu Skupštine grada

Član Privremenog veća Grada Beograda i kandidat za gradonačelnika liste “Srbija protiv nasilja” na izborima održanim u nedelju, Vladimir Obradović pregovara sa predstavnicima policije da ga puste u zgradu.

Posle privremenog zatišja, okupljeni ispred ulaza u zgradu ponovo su počeli da bacaju letve i druge predmete prema vratima i prozorima.

Vučić: Nikakva revolucija nije u toku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u vanrednom obraćanju javnosti da nikakva revolucija nije u toku i da je država dovoljno jaka i snažna da odbrani Srbiju i Beograd.

Okupljeni se odmakli od ulaza u Skupštinu grada, poziv Žandarmeriji da pusti poslanike i odbornike da uđu

Posle pokušaja nekolicine okupljenih da na silu uđu u zgradu Skupštine grada, situacija se nakratko smirila i prostor neposredno ispred ulaza je ispražnjen.

Lider Zeleno-levog fronta Radomir Lazović pozvao je predstavnike Žandarmerije da se sklone sa vrata i puste poslanike i obornike da uđu i da se obrate građanima.

Žandarmerija drži vrata, bačen suzavac na okupljene

Nekolicina okupljenih ispred ulaza u skupštinu počela je da razbija stakla na vratima i prozorima.

Kroz stakleni deo vrata naziru se policijski štititovi što ukazuje da su pripadnici Žandarmerije izuntra blokirali ulaz.

Poslanici SPN-a pokušali da uđu u zgradu Skupštine grada

Poslanici sa liste “Srbija protiv nasilja” pokušali su oko 19 sati da uđu u zgradu Skupštine grada, ali su vrata bila zaključana.

Obezbeđenje ih je sprečavalo da otvore vrata i uđu u zgradu.

Razbijeno je staklo na ulaznim vratima.

Vladimir Obradović je članovima obezbeđenja pokušao da objasni da kao član Privremenog organa Grada Beograda ima kancelariju u Skupštini grada i da ima pravo da uđe u zgradu.

Na poziv koalicije “Srbija protiv nasilja” i večeras održava protest građana koji traže poništavanja izbora na svim nivoima.

Poslanik i jedan od lidera SPN-a Srđan Milivojević je poručio da su spremili konkretnu akciju i poručio onome “ko je pokrao izbore da je gotov

“Prelila se čaša gneva i besa”, rekao je Milivojević i ponovio da se traži ponavljanje izbora.

Aleksandar Jovanović Ćuta je okupljenim građanima poručio da je vreme za dela i da je plan da Gradska skupština od večeras bude slobodna.

“Mi ćemo našu izbornu volju braniti do kraja”, poručio je Jovanović.

Marinika Tepić, koja štrajkuje glađu i već drugi dan prima infuziju, podsetila je na reči Aleksandra Vučića iz 2012 godine kada je rekao da se “izbori ponavljaju i zbog jednog glasa”, a da su sada oni pokrali na hiljade glasova i poručila “ovi izbori se poništavaju”.

Nosilac liste SPN- a Miki Aleksić je čestitao građanima “pobedu” i poručio da se za krađu ide u zatvor, ali da one koji su pokrali ove izbore nema ko da uhapsi.

Tužilaštvu i policiji je poručio da ih plaćaju građani Srbije a međunarodnoj zajednici da mora da bude oštrija i konkretnija i da već 12 godina štiti režim Aleksandra Vučića.

Poručio je da je SNS prošlost u Beogradu i da nemaju pravo da pričaju o budućnosti.

Aleksić je zatim pozvao okupljene građane da naprave prsten oko Gradske Skupštine, a lidere SPN-a da uđu u zgradu i “obrate se sa balkona kao pobednici“.

Deo opozicije okupljene u koaliciji “Srbija protiv nasilja“ protestuje već nekoliko dana ispred zgrade RIK-a.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić štrajkuje glađu od 18. decembra.

Njoj su se u štrajku glađu pridružile i dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, kao i poslanik Janko Veselinović i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

Republička izborna komisija saopštila je danas da je proverom utvrđeno da nisu tačne tvrdnje koalicije “Srbija protiv nasilja” da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare