ZNA SE KO JE GAZDA MUP zabranio LGBT šetnju, američki ambasador poručio: ŠETNJE ĆE SIGURNO BITI

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen/youtube/Oko Magazin

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je danas na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u okviru Evroprajda u Beogradu da svi ljudi treba da imaju više poštovanja jedni prema drugima i dodao da je siguran da će se šetnja LGBT zajednice “Prajd” održati u subotu u srpskoj prestonici, uprkos odluci MUP-a da se taj skup zabrani.

Hil je izrazio ličnu naklonost prema premijerki Srbije Ani Brnabić, ističući da ga je njen govor na današnjoj konferenciji posebno ganuo.

Objasnio je da bez njenog odobrenja i potpisa nije bilo moguće da se manifestacija Nedelja Evroprajda održi u srpskoj prestonici i naglasio da se u tome ogleda njena vizija da Srbija treba da bude demokratska država, u kojoj svi građani imaju jednaka prava.

YouTube

Hil je rekao da nije očekivao da će manifestacija Nedelja Evroprajda biti realizovana u Beogradu, s obzirom na to da je Srbija zemlja u tranziciji i trenutno se suočava sa velikim izazovima.

“Svi u Srbiji mogu da budu ponosni na stvari koje se danas dešavaju u Beogradu”, rekao je Hil.

On je zahvalio organizatorima Evroprajda na uloženim naporima da se manifestacija održi u Beogradu i istrajnosti u borbi za ljudska prava.

Podsetio je da je u SAD 2015. godine Vrhovni sud doneo odluku da se legalizuju istopolni brakovi i da u početku Amerikanci to nisu razumeli, ali da se danas u njegovoj zemlji radi na rešavanju i ostalih problema sa kojima se suočava LGBT zajednica.

Dodao je da je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao naredbu koja se bavi zaštitom prava LGBT zajednice, koja podrazumeva zdravstvenu zaštitu i rešavanje problema nasleđa i beskućništva.

Poručio je da nasilje, vika i “teške reči” nisu način da se izražavaju ljudski stavovi, već da se sva pitanja o različitostima mogu rešiti dogovorom i međusobnom tolerancijom.

“Kako bi svet opstao moramo da imamo više poštovanja jedni prema drugima”, zaključio je Hil.

On je istakao da je siguran da će se šetnja LGBT zajednice u Beogradu održati uprkos zabrani.

“Nadam se da ćemo, kada se jednoga dana budemo osvrnuli na prošlost, moći da kažemo da je ovo bila istorijska sedmica i vikend kada su se stvari promenile”, rekao je Hil.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare