Ambasada Rusije u BiH: Šmitove odluke nisu obavezujuće

Izvor:
Beta, Foto: Facebook/Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da odluke Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nisu obavezujuće, jer on nema legitimitet, s obzirom na to da njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

„U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće. Što se tiče suštine poslednje od odluka, koja se odnosi na održavanje izbora, njome je prevaziđena granica cinizma“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u BiH.

Dodali su da „nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik“.

“Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuje nezakonita ograničenja prema Rusiji”, ocenili su iz ruske ambasade u BiH.

Još su naveli da “apsurdnost postupanja Kristijana Šmita naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju”.

“Štaviše, bilo je konkretnih predloga za prevazilaženje nastale situacije. Ali opet je prevladala gruba sila, koja je namerno destabilizovala situaciju u BiH”, istakli su iz ambasade Rusije.

Dodali su da Rusija smatra da strane u BiH same treba da dolaze do rešenja o svim ključnim pitanjima, da ne postoji alternativa dijalogu i kompromisu, uključujući i “parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi”.

Iz ruske ambasade su ocenili da se “neće iznenaditi ako politička linija tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca, sama izabrati lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku”.

“I to će biti apoteoza zapadnog ‘demokratskog’ upravljanja BiH”, naveli su iz ambasade Rusije u BiH.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametnuo je u utorak odluku o finansiranju opštih izbora, zakazanih za 2. oktobar.

Šmit je naložio i izmene Zakona o finansiranju institucija BiH, zbog čega finansiranje izbora više ne može biti upitno niti će neka stranka to moći da blokira neusvajanjem budžeta.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar