Bojan Jovanovski – Boki 13 odveden na izdržavanje zatvorske kazne

Izvor:
Beta

Šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 odveden je iz kućnog pritvora u zatvor “Idrizovo” kod Skoplja na izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen u slučaju “Reket”.

To je lokalnim medijima potvrdio direktor najvećeg zatvora u Severnoj Makedoniji Jovica Stojanović.

Jovanovski je u „Idrizovo“ odveden nakon što je Apelacioni sud u Skoplju u sredu potvrdio prvostepenu presudu od devet godina zatvora, na koju je osuđen u junu prošle godine.

Prema rečima Stojanovića, Jovanovski će prvi mesec prvesti u prijemnom odeljenju zbog antikovid protokola, nakon čega će biti prebačen u poluotvoreno odeljenje gde treba da odleži preostali deo kazne.

Makedonski šoumen Boki 13 je u istražnom zatvoru i u kućnom pritvoru već proveo dve godine, od kada je u julu 2019. uhapšen na granici sa Grčkom.

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je juče Bokiju 13 i bivšoj specijalnoj tužiteljki Katici Janevi zatvorske kazne u slučaju „Reket“.

Osnovni krvični sud u Skoplju je 18. juna 2020. prvostepeno osudio Bojana Jovanovskog na devet godina u slučaju „Reket“, a razrešenu makedonsku specijalnu tužiteljku Katicu Janevu na sedam godina zatvora.

Obrazlažući presudu Krivičnog suda u Skoplju Vaska Nikolovska-Masevska je tada rekla da je Jovanovski osuđen za krivična dela „protivzakonit uticaj“ i „pranje novca“ a bivša specijana tužiteljka za prisluškivane razgovore i za „zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja“.

Suđenje u slučaju „Reket“, koje je izazvalo veliku pažnju u javnosti, počelo je 3. decembra 2019. godine, a pored Jovanovskog i Janeve, bio je optužen i Zoran Milevski, koji je na prvom ročištu proznao krivicu i dobio tri godine zatvora.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca, biznismena Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat „olakša pozicija“ u predmetu Specijalnog tužilaštva „Imperija“ u kojem je prvoosumnjičeni.

Jovanovski i Milevski su uhapšeni 15. jula 2019, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije otvorilo istragu za slučaj nazvan „Reket“, a Janeva je uhapšena 21. avgusta iste godine.

Prema presudi, Bokiju 13 se, pored zatvorske kazne, konfiskuju i skupe brendirane stvari, umetničke slike koje su mu oduzete na početku istrage, nameštaj koji je kupio Janevoj novcema dobijenim od „reketa“ i 12.000 evra koji su pronadjeni kod njega.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar