Čović: Nisam želeo da dam legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsedništva

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u nedelju da se nije pojavio na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz BiH s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom jer bi time “dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsedništva” i onima koji ne poštuju bazna načela ustava.

“Nema smisla sudelovati na sastanku koji će legitimirati i promovirati dvojicu bošnjačkih članova predsedništva i sve one koji ne dele osnovna ustavna načela”, izjavio je Čović u Biselu, a prenosi Hina.

Mišel je okupio u nedelju popodne u Brislu lidere parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kome se nije pojavio predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako je doputovao u Brisel. Na sastanak su pozvani i članovi predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Čović je rekao da je sastanak s Mišelom, koji je uz pomoć hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pripreman već nekih mesec dana s namerom da se u Brislu reše neki od ključnih problema, pre svega izborno zakonodavstvo, kako bi se postigao dogovor o tome kako će se implementirati rezultati izbora koji će se održati u oktobru.

“Sastanak je pripreman u tom pravcu, da bih pre dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsedništva”, izjavio je Čović.

“Ja sam postavio uslov da ne budu prisutni dvojica bošnjačkih članova predsedništva, da im mi ne bismo, sada na kraju mandata ne legitimirali taj mandat”, rekao je Čović.

Čović je, ne pominjući ime, rekao da 90 posto hrvatskog naroda ne želi razgovarati o Željku Komšiću, koji je proglašen i nepoželjnom osobom na prostorima na kojima su Hrvati većina.

Čović je rekao da ne misli da je Mišel odredio ovakav format sastanka, nego da je to “uradila njegova logistika iz Sarajeva, da je neko podmetnuo kukavičje jaje”.

Najavio je da će sutra napisati pismo Mišelu u kome će se izviniti zbog nedolaska i zahvaliti se na naporima koje je učinio da bi se došlo do nekog dogovora.

“Zahvalni smo njemu i premijeru Plenkoviću koji je isto napravio veliki napor da se nešto dogodi, ali ako se to uradi na pogrešnim osnovama, onda ćete napraviti mnogo više štete nego da zadržimo sadašnje stanje”, rekao je Čović.

Mišel je liderima BH stranaka predložio nacrt dokumenta pod imenom “Politički dogovor o načelima za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na evropskom putu”.

U nacrtu dokumenta se kaže da treba promeniti izborni zakon najkasnije šest meseci posle formiranja vlasti na državnom nivou.

“Ali, ovde je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage”, kaže Čović.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda. To je omogućavalo bošnjačkim strankama da iz kantona u kojima gotovo nema Hrvata izaberu delegate koji se lažno izjasne kao Hrvati i postanu članovi hrvatskog nacionalnog kluba. Nacionalni klubovi u Domu naroda Federacije BiH imaju po 17 članova i hrvatski klub bi bio blokiran ukoliko Bošnjaci uspeju izabrati svojih šest zastupnika, jer je za odluke potrebna dvotrećinska većina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare