Crnogorsksa Vlada ograničava cene hleba, deli socijalne bonove i ulje

Izvor:
Beta

Vlada Crne Gore planira da ograniči cene hleba, raspodeli ulje za oko 25.000 domaćinstava i obezbedi socijalne bonove kako bi pomogla najsiromašnijima.

Vlada bi danas, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), trebalo da ograniči maksimalne maloprodajne cene pšeničnog belog hleba.

Maksimalna maloprodajna cena pšeničnog belog hleba, težine od 500 do 600 grama, prema tom predlogu, iznosiće 50 centi. Za hleb od 300 grama do 400 grama maksimalna cena biće 40 centi.

Prema najavama biće podeljeno i 70.000 ulja za 25.000 korisnika.

U crnogorskim maloprodajama porasle su u poslednjih godinu dana cene hleba, brašna, ulja, šećera, mesa, jaja, mleka i to je, kako procenjuju analitičari, posledica rasta svetske potražnje, kao i smanjenja proizvodnje suncokreta, žitarica i soje, što je izazvala pandemija korona virusa.

Vlada Crne Gore odlučila je da 70.000 litara ulja, koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza, upiše kao državnu imovinu i podeli socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

„Pored programa socijalnog bona, koji je ranije najavilo Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ovo je još jedna mera socijalnog karaktera koju smo odlučili da primjereno implementiramo u cilju održavanja stabilnosti potrošačke moći“, rekli su iz ovog resora, najavljujući mere za „smirivanje“ tržišta.

Socijalni bon je namenjen je građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrednosti od 30, 50 i 100 evra moći da kupe u marketu koji bude izabran na javnom pozivu, robu u toj vrednosti.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar