Dodik: BiH nema budućnost, bošnjački političari generišu krizu

Dodik: BiH nema budućnost, bošnjački političari generišu krizu

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nema budućnost, jer predstavnici bošnjačkog naroda uporno generišu krizu na nivou zajedničkih institucija.

On je ocenio da Bošnjaci “imaju naviku sve da osporavaju, a posebno imenovanja kadrova”.

“Razočarani smo činjenicom da nije ispoštovan dogovor postignut u Istočnom Sarajevu. Verujemo da ćemo to uspeti da završimo u narednoj sedmici”, rekao je Dodik novinarima posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

Prema njegovim rečima, zbog nepoštovanja dogovora, čak i onih koji su postignuti uz posredovanje međunarodnih faktora, on je upozorio da je politička situacija na nivou BiH teška i složena, te da pitanje imenovanja nije zanemarljivo s obzirom na to da se politika i svodi na to ko će je sprovoditi.

“Ako RS ima pravo da ima direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), ako je činjenica da je prethodnom rukovodstvu prošao mandat i da se ništa ne krši mimo zakona, da nakon godinu dana isteka mandata nemamo postavljene Srbe na tim mestima, to je pitanje od nacionalnog interesa, ne samo političko”, naveo je Dodik.

Navodeći da SNSD nije osporavao nikakva imenovanja, on je najavio da bi u ovakvoj situaciji njegova stranka mogla da počne uslovljavati imenovanjem Selme Cikotića, kadra SDA, na mesto ministra bezbednosti BiH.

Dodik je ponovio da se je prošlo pola izbornog mandata, a da se na nivou BiH nije maklo dalje od imenovanja Saveta ministra BiH.

“Nisu urađene mere koje su korisne za Republiku Srpsku. Mi u BiH ne uspevamo da dobijemo mere koje bi mogle pomoći u ovim teškim prilikama Republici Srpskoj”, ocenio je lider SNSD.

On je naveo da Izvršni komitet SNSD ne prihvata da se segmentirano rešavaju problemi na nivou BiH, posredstvom izmena i dopuna zakona o Visokom i sudskom tužilačkom savetu (VSTS), o javnim nabavkama i o sukobu interesa.

On je naveo da BiH nema ustavne nadležnosti za ove segmente, a posebno ne o VSTS, jer je pravosuđe definisano kao isključiva nadležnost entiteta.

“Nema nijedne nadležnosti u Ustavu BiH predviđene za BiH, kada je u pitanju pravosuđe. Kretaćemo se u okviru takvih opredjeljenja poštujući izričito Ustav i Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Dodik.

On je zaključio da je Izvršni komitet SNSD konstatovao da su institucije Republike Srpske stabilne i da izvršavaju zakonom predviđene obaveze.

Dodik: BiH nema budućnost, bošnjački političari generišu krizu
Foto: Printscreen

Složena, ali održiva ekonomska situacija u RS

Dodik je rekao da je BDP u Republici Srpskoj od 1. januara do 30. juna pao za 3,3 odsto i poručio da je ekonomska situacija, iako složena, održiva, kao i da su mere koje je Vlada ranije preduzela dale rezultate.

Dodik je naveo da Republika Srpska, putem kreiranja određenih linija, kao što je bio slučaj sa Kompenzacionim fondom i Garantnim fondom, mora nastaviti da obezbeđuje sredstva kako bi pomogla određene sektore privrede.

Istakao je da su posebno ugroženi ugostiteljstvo i prerađivačka industrija, dodavši da je potrebno kroz budžet rešavati i goruće probleme tih sektora delatnosti.

“Neće biti moguće pokriti sve gubitke, ali moramo doprineti da se održe radna mesta“, istakao je on, dodavši da je u proteklim mesecima zbog pandemije koronavirusa u Srpskoj bez posla ostalo oko četiri hiljade radnika.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare