Dodik: Građani Srpske da se izjasne na referendumu o vraćanju nadležnosti i Ustavu

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen/ RTV Pink

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na posebnoj sednici parlamenta Republike Srpske, da bi gradjani tog entiteta trebalo da se izjasne na referendumu o vraćanju entitetskih nadležnosti prenetih na državni nivo i novom Ustavu, koji bi potom bio donet.

Lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dodik je kazao da bi gradjani RS na referendumu trebalo da se izjasne o zakonima, koji će značiti uspostavljanje entitetske vojske, obaveštajne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS i Uprave za indirektno oporezivanje.

To bi značilo i ustavne promene u RS, o kojima bi trebalo da se na referendumu izjasne gradjani ovog entiteta.

To je novi momenat koji je iznet u vezi sa namerama vladajuće koalicije u RS da povuče saglasnost sa postojanja institucija iz ovih oblasti na državnom nivou i njihovog formiranja na nivou RS.

“BiH ide u pravcu na koji nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim menjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku”, kazao je Dodik, obraćajući se poslanicima.

On je ocenio da RS neće uvek dobiti ono što želi, ali da to ne znači da treba odustati, ističući da RS po Ustavu BiH ima pravo na svoje oružane snage.

“O novom ustavu RS gradjani će se izjasniti na referendumu”, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH “nikada nije imala teritoriju niti je ikada bila medjunarodno priznata”, nazvavši je “papirnatom republikom”.

Prema predloženim zaključcima vladajuće koalicije, parlament RS bi danas trebalo da povuče saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH, VSTS, UIO BIH, OBA i SIPA, posle čega bi Vlada RS trebalo da pripremi zakone za formiranje tih institucija na entitetskom nivou.

Ti zakoni stupili bi na snagu za šest meseci.

U predloženim zaključcima nije pominjano održavanje referenduma o tim zakonskim rešenjima.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar