Dodik i Kalabuhov: Šmit se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH

Izvor:
Beta, Foto: dodik.net

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom, kome je preneo da RS nikada neće i ne može prihvatiti Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH niti njegovo nametanje bilo kakvih odluka.

U saopštenju iz Dodikovog kabineta Šmit je nazvan “samozvanim” visokim predstavnikom, a istaknuto je da njegove odluke neće biti prihvaćene u RS, posebno one koje se odnose na “otimanje imovine Republici Srpskoj”.

Ambasador Kalabuhov je podsetio na principijelni stav Rusije da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN, te da on nema nikakva ovlaštenja za vršenje bilo kakvih aktivnosti u BiH.

Kalabuhov je naglasio da se Rusija zalaže za očuvanje Dejtonskog sporazuma, uz dijalog domaćih političara zasnovan na uzajamnom poštovanju dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsednik RS i ambasador Kalabuhov su konstatovali da je ključ uspeha i budućnosti BiH u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da bilo kakavo mešanje sa strane samo dovodi do nepotrebne detabilizacije.

Naglasili su i opredeljenost za razvoj saradnje Rusije i Republike Srpske, s ciljem ekonomskog, privrednog i svakog drugog prosperiteta na obostrano zadovoljstvo, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare