Dodik nazvao lažnim Šmitov izveštaj Savetu bezbednosti UN-a

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nazvao je lažnim izveštaj Visokog predstavnika Kristijana Šmita o stanju u Bosni i Hercegovini, koji je danas upućen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Apsurdno i lažno, sve jedno do drugog. Ova lažna prijava je zapravo napisana u muslimanskim kancelarijama u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Šmit je njihov pravi portparol”, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Prema njegovim rečima, nastojanje Republike Srpske da nastavi da obavlja odredjene ustavne nadležnosti ne ugrožava stabilnost u BiH, već joj doprinosi, dodavši da je “lažni izveštaj Savetu bezbednosti, lažnog Visokog predstavnika napisan od muslimana, samo dokaz lažne BiH”.

Prema njegovim rečima, u tom “lažnom izveštaju samo se napadaju Srbi i Hrvati, a nema ni reči o punim džamijama mladih, kao sigurnosti za BiH ili da probosanci ne mogu trpeti manjinu, Srbe i Hrvate, da odlučuju”.

“Gde je tu Ustav BiH?! Kako je moguće da predsednik Centralne izborne komisije (CIK) da izjavu da je nedopustivo da se primenjuje Ustav BiH i zakon o izborima, a trebalo bi da provodi Ustav BiH i taj zakon”, kazao je Dodik.

On je ocenio da se “u svu tu lažnu predstavu uključio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, dostavljajući ovaj lažni pamflet (izveštaj Visokog predstavnika) Savetu bezbednosti, bez odluke Saveta bezbednosti o imenovanju podnosioca”.

Srpski član Predsedništva naveo je da je Republika Srpska “jasna i veoma precizna u svojim stavovima” i da je ovaj bh. entitet Savetu bezbednosti dostavio svoj izveštaj.

Navodeći da Republika Srpska dugi niz godina ističe da se podela nadležnosti predvidjena Ustavom BiH mora poštovati i sprovoditi, Dodik je ocenio da “muslimansko Sarajevo sa svojim saveznicima u OHR-u i Ustavnom sudu BiH” ne samo da ne sprovode i ne poštuju tu podelu nadležnosti, već suprotno Ustavu rade na daljem urušavanu autonomije entiteta.

Prema njegovim rečima, kao odgovor na “višegodišnju eroziju njenih ustavnih nadležnosti”, Republika Srpska je nedavno započela proces vraćanja odredjenih nadležnosti, koje su joj dodeljene Ustavom BiH i koje je vršila dugi niz godina bez ikakve polemike.

Taj proces vraćanja nadležnosti, smatra Dodik, zakonit je i demokratski.

“Suprotno histeričnim tvrdnjama, vraćanje nadležnosti, koje su joj Ustavom BiH date ni na koji način ne predstavlja poništavanje ‘reformi’, a još manje korak ka secesiji od BiH, bilo de jure ili de fakto. Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH”, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Vraćanje nadležnosti sa države na nivo entiteta, prema njemu, ima za cilj “obnavljanje ustavnog poretka BiH”.

Ranije davanje političke saglasnosti entiteta da se neke nadležnosti prenesu na državu BiH, Dodik je ocenio kao “politički ustupak”, koji se desio pod ogromnim pritiskom stranih sila i visokih predstavnika, a ne kao obavezujuće ugovore, amandmane na Ustav ili sporazume sa pravnim dejstvom.

“Činjenica je da je Ustavni sud BiH potvrdio da sporazumi kojima je data saglasnost ne menjaju Ustav BiH i da im se ne može dati pravno dejstvo amandmana, jer nisu prošli odgovarajuću proceduru u kojoj se vrše izmene i dopune”, kazao je on.

Dodik je ocenio da “jedan entitet može dati političku saglasnost u nadležnost nivoa BiH nad odredjenim pitanjem, ali je isto tako može i povući”.

Takodje smatra da se odustajanje od političkih sporazuma, kojima se daje saglasnost da BiH obavlja entitetske nadležnosti, ni najmanje ne krši Dejtonski sporazum.

“Republika Srpska jednostavno je započela proces vraćanja odredjenih nadležnosti koje, prema Ustavu BiH, nedvosmisleno pripadaju entitetima, zbog nekompetentnosti nivoa BiH. Zakoni koji Republika Srpska razmatra, daleko od toga da su pretnja po Dejton, već su koncipirani upravo tako da ga verno sprovodi”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, aktivnosti RS na vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na entitet ne predstavljaju krizu.

“Trenutna politička kriza u BiH proizilazi iz nastojanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da uspostavi diktatorsku vlast nad BiH i kampanje jednog konstitutivnog naroda, muslimana, Bošnjaka da se odbaci dejtonski kompromis i majorizuju druga dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati u celoj BiH. Napadi na nastojanja Republike Srpske da ostvari svoje ustavne nadležnosti imaju za cilj nastavak preuzimanja vlasti od OHR-a i muslimana u BiH”, naveo je Dodik.

Još je rekao da RS ne ugrožava stabilnost u BiH, već joj doprinosi.

“Svi koji žele da ojačaju stabilnost BiH treba da podrže poziv Republike Srpske da se Dejtonski sporazum implementira onako kako je napisan”, naglasio je Dodik.

Pred Savetom bezbednosti UN-a 11. maja razmatraće se prvi izveštaj koji je podneo Kristijan Šmit otkako je preuzeo dužnost Visokog predstavnika u BiH.

U tom izveštaju vlast Republike Srpske navedena je za glavnog krivca za sadašnju političku krizu u BiH, a iznete su kritike i na račun HDZ BiH, koji pominje stvaranje trećeg entiteta u BiH.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare