Dodik: Ne postoji mogućnost izbijanja rata u BiH

Izvor:
Beta, Foto: RTRS

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da ne postoji mogućnost izbijanja novog rata u Bosni i Hercegovini.

“Optimalno bi trebalo poštovati Ustav. Mir uopšte nije upitan. Pre dva meseca nisi mogao otvoriti usta, a da neko ne spomene rat. Niko ne govori o ratu. Komandat EUFOR-a je rekao da nema bezbednosnih izazova u BIH”, kazao je Dodik novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Dodao je da nema ništa protiv povećanog broja vojnika EUFOR-a u BiH, pa i kada bi ih bilo pet hiljada, a ne pet stotina.

Dodik je ocenio da u BiH ne postoji volja da se reši politička kriza, a upitan šta je rešenje za uzavrelu političku situaciju, on je odgovorio da je to “uvek hladjenje”.

“Postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu s Ustavom i ta BiH ne može da funkcioniše i opstane”, ocenio je on.

Govoreći o izbornoj reformi, Dodik je kazao da “svi traže da se nešto uradi”, ali da se tehničke izmene Izbornog zakona ne mogu usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

“U svim zemljama gde se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se o konsenzusu za te uslove. Nema države ni u okruženju, ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno”, naglasio je on.

Kazao je da je RS spremna da podrži dogovor stranaka iz Federacije BiH u vezi sa izborom dva člana Predsedništva BiH iz tog entiteta.

Dodik je rekao da se ne slaže s konstatacijama da državne institucije ne rade, a kao argument za svoje mišljenje naveo je današnju sednicu Doma naroda parlamenta BiH i održavanje sednice Predsedništva BiH.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare