Dodik: Nema razgovora ako OHR ne povuče zakon o zabrani negiranja genocida

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će odbiti razgovore o bilo kojoj temi ako Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) ne povuče zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ako OHR ili oni koji komanduju tom odmetnutom institucijom ne povuku zakon koji je nametnuo (bivši visoki predstavnik) Valentin Incko, nema razgovora ni o jednoj temi, pa ni o temi (negiranja genocida) koju tretira takozvani Inckov zakon”, rekao je Dodik agenciji Srna.

Dodik je prokomentarisao izjavu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da je nedavno predložio usvajanje izmena Krivičnog zakona BiH tako da on obuhvati i zabranu negiranja zločina počinjenih u Jasenovcu, i da je srpski član Predsedništva BiH “sada došao na to što je on predlagao pre mesec dana”.

“Izetbegović bi mogao da zapisuje sastanke, ako ga već pamćenje izdaje. Izetbegovićevo pominjanje Jasenovca i pokušaji da nas uvuku u priču o izmenama Krivičnog zakona, podvaljujući nam Jasenovac, neprimereno je, i to sam već govorio. Jasenovac i Donja Gradina nisu, niti će biti predmet bilo čije trgovine”, naveo je Dodik.

Dodao je da se zakonom ne može “uterivati istina o genocidu nad Srbima”.

“Mi znamo šta je bilo, civilizovan svet zna šta je bilo, nama nikakav zakon neće uredjivati stradanje, niti ćemo druge zakonom terati da uvaže naše žrtve”, rekao je Dodik.

Naveo je da “pokušaj da se izjednači zločin u Srebrenici i zločin u Jasenovcu” predstavlja “novi zločin” i dodao da na to “sigurno neće pristati”.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar