Dodik o sankcijama: Nisam biran da bih zastupao američke, već interese Republike Srpske

Izvor:
Nova.rs, Foto: Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u toliko besmislena da ne zna ni kako bi je komentarisao, a da zvuči suvislo.

„Možda je prvo što pada u oči vreme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečere najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju. Drugo što mi pada na pamet je da je zemlja koja se diči ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij. Ako to nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu reč, ne znam onda šta je“, odgovorio je Dodik na pitanje agencije Srna da prokomentariše odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Dodik je, kako prenosi RTRS, istakao da treće što mu pada na pamet jeste da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

“Prvi put su rekli da kršim Dejtom, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija, a da se protiv mene ni u BiH, niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju”, podsetio je Dodik.

On je naglasio da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

“Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. godine. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. Јa tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina. Odluka SAD da me opet sankcionišu došla je uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što, takođe, treba da primetim i trebalo bi, tako oni misle, da me pokoleba u borbi za prava Republike Srpske. Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti”, poručio je Dodik.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar