Dodik obavestio Saracina da Republika Srpska odbacuje svaku vrstu delovanja Šmita

Izvor:
Beta, Politički.rs, Foto: X/@MiloradDodik

Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika je saopštio da je Dodik danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom ponovio da “RS odbacuje svaku vrstu delovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH”.

Dodik je, kako je preneo njegov kabinet, naveo da Šmitovo imenovanje na tu funkciju nije potvrdio Savet bezbednosti UN iako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, i da Šmit, “predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH”.
O obustavljanju Vlade Nemačke finansiranja četiri infrastrukturna projekta u RS , saopšti je kabinet, Dodik je rekao da je to politički i ekonomski pritissak na Republiku Srpsku, ali da, “Srpska ima alternativu” za to finansiranje.

Dodik je Saracina obavestio o “pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj”, mada je to rešeno Dejtonskim sporazumom i imovina pripada entitetima.

U saopštenju se navodi i da je Dodik rekao specijalnom izaslaniku nemačke vlade za Zapadni Balkan da RS, uprkos pritiscima i opstrukcijama, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu bez problema.

Teme razgovora bile su i Berlinski proces, kao i integracija BiH u Evropsku uniju, čijem putu “RS ostaje privržena i želi da bude vidljiva”, piše u saopštenju.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare