Dodik: Smatraćemo Šmita turistom

Izbor novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini mora da prođe kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), bez toga ćemo Kristijana Šmita smatrati turistom, poručio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i najavio mogućnost tužbe protiv ranijih visokih predstavnika zbog kršenja međunarodnog prava.

Dodik u intervjuu za Sputnjik na pitanje da li očekuje da će imenovanje KKristijana Šmita biti izglasano u SB UN rekao kako ne očekuje ništa od onih koji neće da čuju ništa i koji masovno krše međunarodno pravo, a to su zapadne zemlje predvođene Amerikom i Evropskom unijom.

„U ovom slučaju, na žalost, priključila se i Nemačka koja je ranije iskazivala svoje stavove vezane za potrebu da se zatvori kancelarija visokog predstavnika, a sada je zainteresovana da to bude njen čovek. Dakle, u proceduri je predviđeno da nema imenovanja bez relevantne rezolucije Saveta bezbednosti sve jedan visoki predstavnik je tako imenovan osim Švarc Šilinga koji je samo dobio načelnu saglasnost“, rekao je Dodik, ukazujući da je prekršen je Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, a to je da visokog predstavnika predlažu strane potpisnice Aneksa 10.

Na pitanja šta ako ne bude odluke Saveta bezbednosti o imenovanju visokog predstavnika, Dodik je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske već rekla da „ako nema imenovanja u SB on je za nas nelegitiman i nelegalan“. „To je ono što pravi probleme našim partnerima u Bosni i Zapadnoj Evropi, oni bi najradije da mi klimnemo glavom“, rekao je Dodik za Sputnjik.

On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „veoma jasno rekao da Srbiji, koja je potpisnica Aneksa 10, visoki predstavnik mora da dostavi izveštaj o svom radu“. „Pošto nije dostavio do sada tražiće (Srbija) od ovoga sada da se dostavi izveštaj za sav period. I onda se postavlja pitanje kakav će stav o tom izveštaju zauzeti Srbija“, rekao je Dodik.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar