Dodik: Srpski poslanici ne bojkotuju institucije BiH

Izvor:
Beta

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je juče odluku srpskih poslanika da ne učesvuju u radu današnje sednice parlamenta BiH, navodeći da se ne radi o blokadi rada insitucija BiH, već samo o poštovanju odluka Narodne skupštine RS.

“Radi se o poštovanju odluka Narodne skupštine RS i nije reč o bilo kakvoj blokadi. Naša je odluka da li ćemo odlučivati ili nećemo o nečemu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je pozdravio “jedinstvo srpskih stranaka” u Sarajevu.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske juče nisu prisustvovali sednici tog doma parlamenta BiH, na kojoj je trebalo da se glasa o budžetu BiH, mada su se nalazili u zgradi parlamenta, u prostorijama svojih poslaničkih klubova.

Narodna skupština RS je 26. marta donela odluku da predstavnici RS ne učestvuju u radu institucija BiH, pre svega Predsedništva, Saveta ministara i parlamenta BiH, zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Dodik je dalje ponovio da za njega Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije Visoki predstavnik, navodeći kako stranci “foliraju” da Šmit to jeste.

“Govori da je njega izabrao Savet za primenu mira (PIK), a to nije tačno. PIK odlučuje konsenzusom, a Rusija nije glasala”, kazao je on.

Ponovio je da Visokog predstavnika biraju potpisinice Dejtonskog sporazuma, a da se njegovo imenovanje potvrdjuje u Savetu bezbednosti UN-a.

“Što se tiče RS, nemamo nameru da prihvatimo bilo kakvu nadležnost i smatramo da BiH nema Visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Srpski član Prededništva BiH još je kazao da RS neće prihvatiti bilo kakve odluke koje bi doneo Šmit na osnovu “bonskih ovlašćenja”.

“RS neće prihvatiti antidejtonsko ponašanje. Delujte, ako mislite da možete”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za krizu u BiH nastalu zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida je da PIK održi sednicu i povuče taj zakon iz pravnog sistema BiH, a da potom Šmit zatraži “legitimno imenovanje od Saveta bezbednosti UN-a”.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar