Dodik u Sankt Peterburgu: Svet ima tri lidera – Putina, Erdogana i Si Đinpinga

Izvor:
N1, Foto: RTRS

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, da se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji jer Republika Srpska to nije dozvolila.

„Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava“, rekao je Dodik, koji je naglasio da je na forum došao kao predstavnik Republike Srpske.

Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog sveta, prenosi RTRS.

“Samo za naivne deluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju nerešeni konflikti. Liberalizam je pobedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo”, ukazao je Dodik.

Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, niti odustao od namere da ovlada resursima Rusije, smatra Dodik i ističe da se sukob u Ukrajini vodi do poslednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svet danas ima tri lidera, predsednike Rusije, Kine i Turske – Vladimira Putina, Si Đinpinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

“Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svet ne sme otići u globalni sukob. Najveći deo čovečanstva razume šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što pre da prestane”, istakao je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom “Nove mogućnosti u novom svetu”, učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Plenarna sednica foruma biće održana u petak, uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina, posle čega je planiran i susret Putina i Dodika.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar