Dodik: Visoki predstavnik je podvala međunarodne zajednice

Dodik: Visoki predstavnik je podvala međunarodne zajednice

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je novi visoki predstavnik u BiH nepoželjan i da je u pitanju podvala međunarodne zajednice.

Dodik je ponovio da je visoki predstavnik nepotreban, te istakao da je protiv dolaska novog i da nema nameru da sa njim sarađuje, prenose Novosti .

– Ne govorim o čoveku, već o visokom predstavniku. Visoki predstavnik je ozbiljna podvala međunarodne zajednice. Mi Srbi to tako smatramo, ali to je ozbiljna podvala i Bošnjacima koji uživaju politički u tome šta radi visoki predstavnik, koji u suštini pravi pat poziciju – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU.

On je dodao da visoki predstavnik, ko god bio, već 20 godina maltretira ljude nepravnim odlukama koje je donosio nametanjem zakona.

Dodik je ponovio da visokog predstavnika nigde u Dejtonskom mirovnom sporazumu nema.

– Kada je Savet za sprovođenje mira u Bonu pozdravio napore visokog predstavnika, on je pročitao da mu je dalo dodatna ovlašćenja. Visoki predstavnik nikada nije dobio bonska ovlašćenja. Na bazi toga on maltretira ove ljude ovde – rekao je Dodik.

On je naveo da je Karlos Vestendorp, koji je bio visoki predstavnik kada se u Bonu održavao sastanak, tom prilikom rekao da ta priča nije u skladu sa Dejtonom, a šef britanske delegacije rekla da je to međunarodni blef.

Ukazao je da taj međunarodni blef ovdje traje 20 godina i funkcioniše zvaničnim putem bespravnog međunarodnog kršenja propisa, te upitao šta će visoki predstavnik.

– Aneks 10 (Dejtonskog mirovnog sporazuma) kaže da ima pet potpisnica Aneksa 10 koji uvodi visokog predstavnika. Visoki predstavnik nije uveden rezolucijom UN, nego tim aneksom, gde je rečeno da je on tumač Aneksa i ništa više – naveo je Dodik.

Dodik je naveo i da je Valentin Incko govorio da je tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači i Ustava BiH, a to nije tačno.

– Imate čoveka koji ne poznaje svoj posao, koji ne zna šta treba da radi. U Aneksu 10 piše da je vrhovni autoritet za tumačenje ovog aneksa visoki predstavnik, a to je civilno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijednog drugog aneksa, a ima ih 11 – ukazao je Dodik.

On je podsetio da visoki predstavnik u kontinuitetu krade nadležnosti i nameće rešenja.

– U tom pogledu taj isti Aneks 10 kaže da će visoki predstavnik biti imenovan na predlog strana potpisnica Aneksa 10 i relevantnom rezolucijom Saveta bezbjednosti UN. Nijedan (visoki predstavnik), osim Karla Bilta, nije tako imenovan – istakao je Dodik, te dodao da o tome niko u Savetu bezbjednosti ne želi ili neće da sluša.

On je rekao da je na današnjem sastanku ambasadorima poručio da njihove zemlje krše međunarodno pravo, a da u BiH traže da se sprovodi.

– O visokom predstavniku koji je u BiH počinio kriminal opštih razmera kršeći međunarodno pravo već postoje jasni stavovi. Ja ne preporučujem novom (visokom predstavniku) koji se predlaže da dođe – poručio je Dodik.

On je ukazao da Švarc Šiling kada je postavljen za visokog predstavnika nije imenovan u UN jer nema rezolucije o tome.

– Eto kako oni tretiraju BiH. Ja sam protiv dolaska bilo kakvog visokog predstavnika, kako god se on zvao i ko god on bio, i nemam nameru sa njim da sarađujem – poručio je Dodik.

Novosti

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare