Dodik za El Mundo: BiH je propali projekat, potrebno je civilizovano se razdvojiti

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen/ TV Prva

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španski list El Mundo da je “BiH propali projekat” i da je najbolje rešenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati “razdvoje na civilizovan način”.

“BiH neće moći da opstane iz istog razloga zbog kog nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljni. Muslimani žele stvoriti unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod”, izjavio je Dodik, prenosi agencija Hina.

“Naša politika nije usmerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, temeljenoj na proceni da BiH neće biti uspešna kao država. Bude li tako najbolje je razdvojiti se na civilizovan način”, dodao je.

Naglasio je da Srbi neće “početi rat kako bi se odcepili”, ali je ponovio da je najbolje razdvojiti se “ako se ne može živeti zajedno”.

Dodik je istakao da Srbi “brane politički proces” prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu “besmislene”.

Rekao je i da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska medjunarodne zajednice.

“To je eksperiment stranaca”, naglasio je Dodik.

“Prvo što predlažem jeste da stranci prestanu upravljati ovom zemljom jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronadjemo konsenzus, ako je moguće”, izjavio je.

Dodik smatra da evropski visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nema pravo da uvodi zakon u BiH.

“Na izborima pre tri godine sam osvojio najviše glasova, puno više nego dvojica mojih kolega iz Predsedništva zajedno. I sada dodje taj Nemac i kaže da se budućnost BiH neće konstituisati s Dodikom. Šta on misli, ko je on”, rekao je.

“BiH je jedan propali projekat (…). BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvek tu. BiH je sinonim za krizu”, zaključio je Dodik.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar