21/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

EU: O izgledu evrokovanica odlučuje država koja uvodi evro

Image by <a href="https://pixabay.com/users/jai79-498637/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1232430">Jai79</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1232430">Pixabay</a>

Izvor:
Beta

O izgledu nacionalne strane evrokovanica odlučuje država koja uvodi evro, pri čemu mora da vodi računa da su evrokovanice u opticaju u celoj evrozoni, a ne samo u članici koja ih izdaje, rekla je danas portparolka Evropske komisije Dana Spinant.

Odgovarajući na pitanje o najavama iz Srbije da će se žaliti ako Hrvatska na jednu od evrokovanica stavi lik Nikole Tesle, Spinant je kazala da je to “stvar zemlje koja uvodi evro”, prenosi HINA.

Ona se međutim ogradila da govori “na prvu loptu”, bez konsultacija sa službama Evropske komisije.

Sve kovanice evra imaju jednu zajedničku, evropsku stranu, a druga je nacionalna.

Kako bi se osiguralo da kovanice i sa nacionalne strane budu odmah prepoznatljive kao evrokovanice, one moraju da imaju 12 zvezdica koje okružuju nacionalni dizajn, uključujući oznaku godine i ime države koja ih izdaje.

Svaka država podnosi nacrt dizajna kovanica Savetu EU, Evropskoj komisiji i drugim državama članicama koje su uvele evro najmanje tri meseca pre planiranog datuma izdavanja.

Ako u roku od sedam dana od podnošenja nacrta dizajna Savetu ne bude dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocena, smatra se da je dizajn odobren dan po isteku sedmodnevnog roka. Države članice EU koje nisu u evrozoni nemaju pravo glasa.

U navedenom roku svaka država članica evrozone može da uloži prigovor na nacrt dizajna Savetu EU i Komisiji.

Dizajn koji se upotrebljava za nacionalnu stranu kovanica može da se menja jednom u 15 godina, osim u slučaju promena potrebnih radi sprečavanja falsifikovanja.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je ranije danas da Srbija može da ima “rezerve i stav” u vezi sa izborom Nikole Tesle kao motiva na budućim hrvatskim kovanicama evra, ali da ne može da utiče na tu odluku.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke odlučila je nedavno da će šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla biti predloženi kao motivi za hrvatske kovanice evra.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: