HDZ-ovi ministri u BIH oborili odluku o bezviznom režimu za državljane Saudijske Arabije

SARAJEVO – Savet ministara BiH danas nije odobrio liberalizaciju viznog režima za državljane Saudijske Arabije, koju je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Protiv te odluke su bili ministri iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji smatraju da bi to u državnom budžetu značilo 880 hiljada konvertibilnih maraka (oko 450 hiljada evra) manje novca od izdavanja viza.

Naveli su i da je Evropska unija navodno ukazala da bi ukidanje vize državljanima Saudijske Arabije narušilo bezbednost.

“Štitimo evropski put BiH, bez obzira na to kako to mediji prenose” – izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH i osporio da HDZ BiH “koči procese”, ocenivši da mediji stvaraju drugačiju sliku.

Po njegovim rečima, ljudi koji dolaze iz Saudijske Arabije nemaju problem s ulaskom u BiH, ako imaju vizu za neku od evopskih zemalja ili SAD jer ta njihova viza vredi i za BiH.

Vlada Kantona Sarajevo prethodno je, da bi omogućila dolazak državljana Saudijske Arabije u BiH u turističkoj sezoni, ponudila Savetu ministara BiH da ona refundira spornih 450 hiljada evra prihoda od viza.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare