Istraživanje: Dodik novi predsednik Republike Srpske

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen

Prema istraživanju koje je rađeno u Republici Srpskoj, 47 odsto građana koji su se izjasnili da će sigurno glasati na izborima podržalo bi Milorada Dodika za predsednika Republike Srpske.

Istraživanje koje je rađeno na uzorku od 1.558 ispitanika, a u periodu od 11. do 17. septembra 2022. godine, pokazalo je da bi za Jelenu Trivić iz PDP-a glasalo 35 odsto građana, a za kandidata DNS-a Radislava Jovičića četiri odsto, prenela je Srpskainfo.

Na pitanje o srpskom članu Predsedništva BiH, za Željku Cvijanović glasalo bi 42 odsto, za Mirka Šarovića iz SDS-a 22 odsto, za Nenada Nešića iz DNS-a 11 odsto, a za Vojina Mijatovića tri odsto.

Na pitanje za koju stranku biste najpre glasali na izborima ako bi se oni održali sledeće nedelje, istraživanje je pokazalo da bi SNSD dobio 35 odsto, PDP 14 odsto, SDS 11 odsto, DNS pet odsto i po četiri odsto za SP koaliciju i za DEMOS.

Prema ovom istraživanju, ostale stranke su ispod cenzusa od tri odsto, Ujedinjena Srpska i Za pravdu i red (Nebojša Vukanović) imaju po dva odsto, Goran Selak iz SPS-a jedan odsto, koliko ima i Domovina (SDA, SDP, bošnjačke stranke).

Na pitanje da li bi izašli na izbore ako bi se održali naredne nedelje, potvrdno je odgovorilo 57,35 odsto, verovatno bi na izbore izašlo 27,23 odsto, verovatno ne bi 4,82 odsto, a sigurno ne bi 6,17 odsto ispitanika.

Na pitanje da li je za Republiku Srpsku bolje “pročišćavanje” unutar vlasti, ili da dođe opozicija, za prvu opciju izjasnilo se 37,64 odsto, a za drugu 32,18 odsto ispitanika.

Da su ekonomski problemi vodeći u Srpskoj odgovorilo je 40,21 odsto građana, a na drugom mestu sa 21,71 odsto je problem pritiska stranaca.

Na pitanje da li Republiku Srpsku treba da vodi neko iskusan ili je to nebitno, 59,92 odsto ispitanika smatra da je iskustvo potrebno, da je nebitno veruje 21,45 odsto, dok 18,63 odsto ispitanika ne zna ili je odbilo da pruži odgovor, preneo je Tanjug.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare