Istraživanje: Makedoncima Srbija najveći prijatelj, a Bugarska najveća pretnja

Izvor:
Danas, Foto: Wikipedia

Građani Severne Makedonije smatraju da je Srbija najveći prijatelj njhove zemlje, a Bugarska najveća pretnja, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Centra za evropske strategije „Evrotink“ iz Skoplja.

Na pitanje „Koja je država ili međunarodna organizacija najveći prijatelj Makedonije“, 37 odsto je odgovorilo da je to Srbija, 11,4 odsto SAD, 8,5 odsto Turska, 8,1 odsto EU, a četiri odsto Nemačka (eurothink.mk).

Na petom mestu liste najprijateljskih zemlja je Kosovo sa 3,1 odsto, pa slede NATO sa 2,9 procenata, Rusija sa 2,5 odsto i Albanija sa 1,6 procenata, dok je Bugarska na 13. mestu sa 0,5 odsto, iza Hrvatske (0,6 odsto) i Kine (0,5 odsto).

Image by Magdica Makedonka from Pixabay

Na pitanje koja je država ili međunarodna organzacija najveća pretnja za Makedoniju, 27,6 odsto ispitanika je odgovrilo da je to Bugarska. Zatim slede Rusija sa četiri procenta, Albanija sa 1,3, Kosovo sa 1,2 odsto i Srbija i SAD sa po 1,1 odsto.

Izvršni direktor „Evrotinka“ Dimitar Nikolovski je u razgovoru sa novinarima objasnio da se Bugarska u poslednje dve do tri godine smatra najvećim neprijateljem Severne Makedonije i da taj trend nastavlja da raste.

„Ako je 2021. Bugarska bila broj jedan sa 23 odsto građana koji su je smatrali najvećim neprijateljem, 2022. taj procenat je 27,6 odsto.  Za razliku od njih, Srbija se tradicionalno smatra najvećim prijateljem zemlje sa 37 odsto, rekao je Nikolovski, a prenala agencija MIA.

Anketno istraživanje javnog mišljenja „Evrobarometar 2022“ je od 12. do 27. decembra prošle godine u telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 1.006 ispitanika za nevladinu organizaciju „Evrotonk“ uradila agencija „Brima“ Skoplje.

Prema tom istraživanju, ukupno 61 odsto ispitanika smatra da u Severnoj Makdoniji nema demokratije, 72 odsto misli  da država ide u pogrešnom pravcu, a 71 odsto da institucije loše vode borbu protiv korupcije.

Za ulazak u EU na referendumu bi glasalo 58 odsto makedonskih građana, a protiv 22 odsto, dok samo 12 procenata iapitanika smatra da Severna Makedonija u narednih pet godina može da očekuje ulazak u Uniju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare