Izetbegović: O izbornoj reformi pregovaraće se tek nakon izbora u oktobru

Izvor:
Beta, Foto: YouTube

Nikakav novi dogovor o izmenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć, a razgovore o tom problemu treba nastaviti tek nakon izbora u oktobru, rekao je danas predsednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

“Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmena izbornog zakona jer je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) pre deset dana raspisalo opšte izbore. A i predaleko smo od dogovora”, kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Ocenio je kako su pregovori o izbornoj reformi koji su mesecima vodjeni bez rezultata propali jer je vodstvo HDZ BiH imalo “preambiciozne planove” kada je reč o izmenama koje treba usvojiti, prenela je Hina.

Imalo je, smatra Izetbegović, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, saradnji sa Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentarišući najavu da će tokom maja u Sarajevo doputovati neki od visokih dužnosnika EU-a i da bi tada moglo biti ponovo otvoreno pitanje izborne reforme, Izetbegović je kazao kako od toga nema ništa i da je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora pre izbora.

“Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti”, pojasnio je lider SDA.

Dodao je kako će predmet razgovora s funkcionerima EU-a biti isključivo sprovodjenje reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu.

O izbornoj reformi, kako je kazao, pregovaraće se “čim se formira nova postizborna koalicija”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare