Izetbegović: S Dodikom neću razgovarati bez prisustva stranaca

Izvor:
Beta

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da sa srpskim članom Predsedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom neće razgovarati bez prisustva stranaca.

“Trebalo bi da budu prisutni medijatori, evropski prijatelji. Dodik mi je rekao da je raspoložen za sastanak bez stranaca, to sam dobio. On je napravio situaciju koju je napravio, a sada očekuje sastanak”, kazao je Izetbegoić, preneli su sarajevski mediji.

On je naglasio da će razgovarati sa Dodikom ako prestane sa blokadom rada institucija BiH i ako se usvoji državni budžet.

Prema njegovim rečima, on neće pregovarati pod ultimatumima, dodavši da pregovori u vezi sa ključnim pitanjima u BiH nisu mogući bez Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

“Neophodni su nam prijatelji iz medjunarodne zajednice. OHR je zadužen za rešavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja raditi OHR-ov posao i posao parlamenta Bosne i Hercegovine. Ja sam predsednik stranke. Ovo što radi Dodik podriva odbrambenu moć Bosne i Hercegovine”, naveo je Izetbegović.

Dalje je ocenio da bi Dodikov pokušaj da “silom zaustaviti rad Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Oružanih snaga BiH bio napad na ustavni poredak”.

Izetbegović je istakao da nema pregovora oko, kako je izjavio, bazičnih stvari.

“Ako imate stranu koja misli da ima pravo negirati genocid, ne poštovati presude Ustavnog suda, onda se teško možete dogovarati. Zato ne želim sesti u ovakvom formatu. On bi pregovarao nakon što je proizveo ovakvu situaciju. Nema pregovora oko bazičnih stvari”, naglasio je lider SDA.

Još je kazao da je Dodik najodgovorniji za tešku situaciju u BiH i RS.

“Da nije bilo politike Milorad Dodika u poslednjih 15 godina ovo bi bila puno manje nesretnija zemlja, uključujući Republiku Srpsku. Ona ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najveću smrtnost od koronavirusa i iz nje se daleko intenzivnije odlazi”, naveo je Izetbegović.
Pozvao je Dodika da se, kako je naveo, “urazumi i civilizuje”.

Dodik je prekjuče izjavio da je spreman razgovarati sa Izetbegovićem i predsednikom HDZ-a Draganom Čovićem o funkcionisanju BiH, ali bez prisustva medjunarodnih zvaničnika.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare