20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Izglasano nepoverenje albanskom predsedniku Iljiru Meti

Predsednik Albanije Ilir Meta, By Ivanrkv - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30175383

Albanski parlament izglasao je danas nepoverenje predsedniku Iljiru Meti, javlja ABC Albanija.

Sa 104 glasa za, sedam protiv i dva uzdržana albanski parlament izglasao je smenu predsednika, što je prvi put u istoriji Albanije.

Sada će Metina sudbina zavisiti od toga da li će Ustavni sud potvrditi ovu odluku ili ne, što mora da se dogodi najkasnije u naredna tri meseca.

Do glasanja o poverenju Iljiru Meti došlo je nakon inicijative 55 poslanika Socijalista (stranke Edija Rame) i istrage Specijalne komisije, čiji su deo bili i poslanici parlamentarne opozicije.

Specijalna parlamentarna komisija utvrdila je istragom da Meta treba da bude smenjen zbog kršenja Ustava. U izveštaju komisije navodi se da je Meta prekršio 16 članova Ustava pre opštih izbora u Albaniji 25. aprila.

Svih 49 poslanika vladajuće Socijalističke partije tražilo je istragu parlamenta tvrdeći da je predsednik pre i za vreme predizborne kampanje kršio Ustav tako što nije garantovao nacionalno jedinstvo, već je podržavao opoziciju kojoj politički i sam pripada.

Meta je osudio istragu i pokušaj svog smenjivanja, tvrdeći da su nezakoniti.

Nova.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: