Kabinet Željke Cvijanović hitno tražio podatke o osobama koje obezbeđuju Šmita

Izvor:
Beta, Foto: RTRS

Kabinet srpskog Predsedništva BiH Željke Cvijanović zatražio je od policijskih agencija i dva državna ministarstva informacije o pripadnicima obezbeđenja visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), preneo je danas sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

U tekstu se navodi da su takav zahtev 8. septembra dobili ministar bezbednosti BiH Nešić, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Enes Karić, ističući da Predsedništvo BiH, a ni njegovi članovi pojedinačno nemaju pravo tražiti operativne podatke o obezbeđenju visokog predstavnika.

U dopisu, koji je objavio sarajevski portal, navedeno je da je Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH iz sredstava javnog informisanja upoznat sa informacijom da “nemačkog državljanina Kristijana Šmita u BiH obezbeđuju privatne bezbednosne agencije, tačnije pripadnici Specijalne jedinice Savezne Republike Nemačke”.

“Reč je, navodno, o osiguranju koje broji više od deset pripadnika, posebno obučenih za zaštitu veoma važnih osoba (VIP osoba) i političara”, piše u dopisu.

Od dva ministra i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH zatražili su da ih “hitno obaveste o istinitosti ovih navoda”.

“Ukoliko se ispostavi da su isti verodostojni, zahtevamo od vas da nam, jednako hitno, dostavite informacije o tačnom broju pripadnika privatnog obezbeđenja nemačkoj državljanina Kristijana Šmita, da li su pomenuta lica naoružana i kojim vrstama naoružanja, kao i od strane koga i po kom osnovu su ista angažovana, te kako, i u kom svojstvu, ona borave u BiH, ali i da li imaju neophodne dozvole za rad i boravak i na koji način je to regulisano”, navedeno je u pismu.

Na kraju su od Nešića, Konakovića i Karića zatražili i informaciju o tome da li neka policijska agencija u BiH obezbeđuje Šmita i po kojem osnovu.

Pročitajte još  U Republici Srpskoj ukazom predsednice Inckova odluka stavljena van snage

Četiri dana kasnije, 12. septembra, navodi Kliks, isti zahtev dostavlja ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić (DNS), koji ga adresira šefu diplomatije BiH Elmedinu Konakoviću, kao i direktorima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darku Ćulumu, direktoru DKPT-a Enesu Kariću i direktoru Granične policije BiH Mirku Kuprešakoviću.

Nešić pod oznakom “vrlo hitno” navodi da je Ministarstvo bezbednosti BiH zaprimilo dopis od Predsedništva BiH i da ga dostavlja direktorima policijskih agencija i traži od njih da “hitno i bez odlaganja informišu o preduzetim aktivnostima”.

Sve tri policijske agencije (SIPA, DKPT i GP BiH), kojima se dopisom obratio Nešić, upravne su organizacije u sistemu Ministarstva bezbednosti BiH na čijem čelu je upravo on.

Policijske agencije, međutim, imaju potpunu samostalnost kada je u pitanju operativni rad, što znači da, ukoliko direktor SIPA-e, DKPT-a ili GP odgovori na nezakonit zahtev, prekršiće zakon o policijskoj agenciji koju rukovodi.

5 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare